Oskarshamn, en bön för Serbien och älskad författare

44 min

Torsdag 22 maj

16.00-16.45

Oskarshamn
Hur oroliga bör vi vara? Gårdagens anhållande av två personer misstänkta för försök till sabotage aktualiserar frågan om säkerheten vid våra kärnkraftverk. Hur känsliga är de egentligen? Hur stora är riskerna för ett sabotage? Samtal med Martina Krüger, Greenpeace och Anders Bredfell pressansvarig SKI.

Schlager-EM
Det var en sång - förra årets serbiska schlagervinnare ”Molitva” - som gjorde att Serbien just nu är i absolut fokus för hela Europa, och nu är årets schlager-EM i full gång ifrån Belgrad. Torsdag kväll är det Sveriges tur att kvala till lördagens stora final. ”Molitva” betyder ”bön”, och det är många som nu innerligt hoppas att den stora schlagerfesten ska bättra på Serbiens rykte, och fungera som dörröppnare mot Europa och omvärlden. Men blir det så? Vi sänder direkt från Malmö och Belgrad. Medverkar i samtal gör unga malmöbor med rötter i Sverige och Serbien: Katarina Lević, Nikola Marinković, Rade Tošović, Saša Božović, Vanja Grgić samt Sveriges Radios korrespondent Kjell Albin Abrahamson och Jovan Radomir programledare på Sveriges Television.

Ekonomisk nedgång
I Storbritannien har den ekonomiska nedgången satt sina spår inom fastighetsbranschen. Priserna pekar neråt och bankerna är allt mer försiktiga med att låna ut pengar. Varje vecka tvingas många fastighetsmäklare slå igen. Andra kämpar vidare, men oroas. Reportage av Maria Eksedler.

17.00-17.45

Imamutbildningar
Idag presenteras utredningen om imamutbildningar i Sverige. Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg hoppas att en statlig imamutbildning ska hindra en radikalisering av islam. Men meningarna i frågan är många. I samtal Lars Leijonborg (fp), högskole- och forskningsminister, Mahmoud Aldebe, ordförande i Sveriges Muslimska förbund och Mohammad Fazlhashemi, lektor i idéhistoria vid Umeå universitet.

Älskad författare
Selma Lagerlöf är en av Sveriges mest lästa och älskade författare och hennes verk har nått långt utanför landets gränser. I år är det 150 år sedan hon föddes på Mårbacka i Värmland. Detta uppmärksammar SVT i årets juldrama. Reportage av Madeleine Blidberg.

Iraks återuppbyggnad
Vi ska debattera den internationella FN-konferensen om Iraks återuppbyggnad som hålls i Sverige i nästa vecka. Innebär den att världen legitimerar USA:s närvaro i Irak och ockupationen för 5 år sen? Samtal med riksdagsledamöterna Hans Linde (v) och Fredrik Malm (fp) och Abir Alsahlani Irakiska demokraticentret.

Överflödets samhälle
För 50 år sen gav nationalekonomen John Kenneth Galbraith ut boken ”Överflödets samhälle”. Där han kritiserade konsumtionssamhället och dom härskande ekonomiska teorierna. Boken väckte stor debatt om vilket samhälle vi egentligen vill ha. Vad har hänt sedan dess? Studio Etts Johan Lindahl har tagit pulsen på dagens konsumtionsdebatt, där miljöfrågan har hamnat i brännpunkten.

Programledare: Monica Saarinen och Agneta Furvik
Producenter Sara Heyman och Sofie Andersson

sara.heyman@sr.se   sofie.andersson@sr.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".