Ett avsnitt från P1 Dokumentär
46 min
Dokumentärredaktionen: KOD F 32.2 - om folksjukdomen mamma inte kunde leva med
Lör 12 apr 2008 kl 14:00
Varför är det accepterat att bryta benet - men inte att bli sjuk i själen? Kod F32.2 är en personlig dokumentär om skammen kring psykisk sjukdom För fjorton år sedan, en snöig februaridag, tog Louise... Thorén sitt liv. Trots att hon själv var psykolog, dolde hon sina sjukdomsperioder och hemlighöll för vänner och kollegor att hon ibland behandlades på psykiatrisk klinik. Nu samlar Tomas Thorén sina syskon och sin pappa för att öppna lådorna med mammas journaler och påbörja ett uppriktigt samtal om mammans sjukdom.

P1 lördag 12 april kl 14.03, samt 19/4 kl 20.03 och 28/4 kl 00.03 

En radiodokumentär av Tomas Thorén.

Var tredje kvinna och var fjärde man drabbas någon gång i livet av en depression. Varje år tar 1400 människor livet av sig – nästan tre gånger fler än som dör i trafiken.

Många av dessa självmord sker i samband med depressioner. Ändå är det än idag tabubelagt att tala om depressioner. Varför är det accepterat att bryta benet - men inte att bli sjuk i själen?


För fjorton år sedan, en snöig februaridag, tog Tomas Thoréns mamma Louise sitt liv. Hon led av brist på signalsubstansen serotonin, vilket ledde till återkommande depressioner. Trots att hon själv var psykolog, dolde hon sina sjukdomsperioder och hemlighöll för kollegor och vänner att hon under hela sitt liv periodvis behandlats på psykiatrisk klinik.


Veckan innan hon dog rasade hennes värld samman när en läkare felaktigt skrev depression på sjukintyget istället för den gängse koden F 32.2 F32.2 är Socialstyrelsens beteckning på en djup depression utan psykotiska symptom.


Nu samlar Tomas Thorén sina syskon och sin pappa för att öppna lådorna med mammas journaler och påbörja ett uppriktigt samtal om mammans sjukdom.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".