Ett avsnitt från Vetenskapsradion Tekno
24 min
Pennan som skickar data
Ons 21 maj 2008 kl 14:00
Tekno 21 majInom hemsjukvården på flera ställen i landet kan det bli aktuellt med digitala pennor hemma hos patienten. Med pennan och en särskilt preparerat formulär kan du skicka information till vårdgivaren,... t.ex. göra smärtskattningar, och vården får snabb information om ditt hälsotillstånd.

Rent tekniskt består pennan av en kamera, och en sändare/mottagare för trådlös kommunikation (Bluetooth), s.k. Anoto-teknik.

Data skickas till en mobiltelefon som finns på några meters avstånd. Det som du skriver på pappret fotas och positionsbestäms med hjälp av ett för ögat nästan osynligt unikt mönster av punkter som finns pappret. Pappret kan t.ex. vara en blankett med rutor och skattningsskalor. På hemsjukvårdens dator dyker din ifyllda blankett upp som vore den inscannad.

Fördelen med den här tekniken är att användaren inte behöver ha vana av vare sig datorer eller mobiltelefoner. Det räcker om han el hon kan skriva med en vanlig penna. Och vips är informationen på plats hos mottagaren.

I ett forskningsprojekt vid Linköpings Universitet, vid institutionen för medicinsk teknik, har man bl.a. undersökt patienternas reaktion på den nya tekniken (för smärtskattningar) och Leili Lind, ansvarig för projektet, säger att överlag har reaktionerna hos patienterna var goda.

Metoden kan mycket väl tänkas vara överförd till andra områden, t.ex. ärenden som man behöver göra hemma utan dator, till myndigheter, banker osv.

Snilleblixtar - till gagn för äldre

En käpp med GPS-navigator så att gamla inte går fel. En portabel hiss som hissar upp den äldre till skåp och hyllor som är på hög höjd, så att de slipper stå på vingliga pallar. En sällskapsdocka så att man inte känner sig så ensam.

Fjädrar i stolen så att det blir lättare för farfar att komma upp ur stolen. Handsfree-tandborste med en sensor som kollar när tänderna är rena!

Ja, idéerna haglade då Tekniska Museet hade samlat 500 barn för att ställa ut deras snilleblixtar. Temat var uppfinningar för äldre som kan gamla med vardagen. Teknos knattereporter var där.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".