Konsument med handelshinder

55 min

Plånboken onsdag 21 maj 10.03, torsdag 22 maj 00.03 och söndag 25 maj 14.03

Tänk dig att vara tvungen att planera din shoppingrunda minutiöst, att inte nå upp för att ta ner en burk från varuhyllan eller helt enkelt inte kunna komma in i butiken du vill besöka.

Och när du ska fika med en kompis så kan du inte gå till det mest populära caféet i stan. Där är du portad eftersom dörren är för smal för dig.

I Plånboken ska vi berätta hur det är att vara konsument med funktionsnedsättning. Vi träffar rullstolsburna Susanne Nilsson och följer med henne när hon ska handla i Filipstad.

Hör också hur myndigheten Handisam arbetar för att förbättra tillgängligheten för alla. Generaldirektör Carl Älfvåg ser bättre tillgänglighet som en samhällsinvestering.

På lördag sker demonstrationer runt om i landet med krav på en lagstiftning som klassar otillgänglighet som diskriminering av personer med funktionsnedsättning. Demonstrationen i Stockholm sker för sjätte året i rad; demonstrationerna i Askersund och Göteborg för andra året; och i Borlänge, Halmstad, Jönköping, Karlskoga, Kumla, Ljusdal, Malmö, Norrköping, Sandviken, Uddevalla, Vänersborg, Växjö, Östersund och Örkelljunga för första gången.

Har du någon gång tänkt på hur oerhört perfekta svarta oliver kan vara? Ja, ni vet de där svarta oliverna som säljs i glas och konservburkar, eller de som ligger på hämtpizzan från din lokala pizzeria. I Plånboken berättar vi hur de svarta oliverna egentligen från början var gröna, men blev svarta med hjälp av tillsatser som natriumhydroxid och tillsatsämnet e 579.

Veckans expert är familje- och fastighetsjurist Margareta Brattström.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".