Ett avsnitt från Studio Ett
43 min
Sorg i media, vårdnadsbidraget och läget i Burma
Tis 20 maj 2008 kl 18:00
Tisdag 20 maj

16.00-16.45

Lars Danielsson och jobben
Den tidigare statssekreteraren Lars Danielsson söker jobb efter jobb, utan att få något som motsvarar hans meriter och kompetens. Handlar det om vuxenmobbning? Eller är det naturligt att någon som jobbat så nära Göran Persson har svårt att få ett toppjobb av en borgerlig regering?
Vi hör Eric Sundström, chefredaktör för Aktuellt i politiken och Maria Abrahamsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, om detta.

Om att sörja i offentlighetens ljus
Vi minns dem.
Engla, Helene Nilsson, John Hron, tsunamins offer och backabrandens offer för att bara nämna några. Vi läste om dem, vi hörde dem i radio och vi såg dem i TV.
Men vad händer sedan, för de anhöriga?

Vad händer med ett sorgearbete om man ofrivilligt tvingas exponeras i media? Kan man använda sig av media för att bearbeta vad man blivit drabbad av? Och vad händer när medias strålkastaren släcks? Vem finns kvar då?

Medverkande: Pigge Werkelin, som förlorade fru och barn i tsunamin, Lennart Norén, vars son blev mördad i Halmstad, Britt Börjesson, mediaforskare och Jan Helin, chefredaktör Aftonbladet.

Svenska politiker sneglar på USA
Det är två år kvar till nästa valrörelse drar igång men partierna är redan igång och planerar. En del av sin inspiration hittar de i den pågående presidentvalskampanjen i USA. Centerns hela informationsavdelning har gjort studiebesök hos både demokrater och republikaner, de borgerliga partisekreterarna följde primärvalkampanjen i New Hampshire tillsammans och en del av dem har gjort nya besök eller tänker resa tillbaka när valet närmar sig.
En slutsats tycks alla ha dragit: De amerikanska politikerna är överlägsna de svenska när det gäller att skapa glöd och energi i valrörelsen.
Reportage av Inger Arenander.

17.00-17.45

Vårdnadsbidraget
Idag klubbar riksdagen vårdnadsbidraget, en kristdemokratisk hjärtefråga, som enligt partiet kommer att öka valfriheten för föräldrarna. Socialdemokraterna hävdar att det är en kvinnofälla som tar pengar från förskolan.
Med oss i studion har vi Göran Hägglund, (kd) socialminister och Veronica Palm, (s) vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Våld mot funktionshindrade kvinnor
Vi ska få möta Maria, som är rörelsehindrad från halsen och nedåt och hon ska berätta om att hon misshandlats, både psykiskt och fysiskt, av sin förra pojkvän. Marias berättelse är dessvärre långt ifrån unik. Enligt en studie från utrednings institutet Handu blir mer än var tredje funktionsnedsatt kvinna utsatt för hot, våld eller sexuella övergrepp.
Reportage av Katarina Gunnarsson.

Det europeiska jordbruket
I eftermiddags presenterade EU-kommissionen sin så kallade hälsocheck av det europeiska jordbruket, ett reformförslag som ska leda till ökad marknadsanpassning och mindre subventioner för EU:s bönder. Och det här förslaget lades fram samtidigt i alla de 27 medlemsstaternas huvudstäder.
Hör Studio Etts EU-reporter, Susanne Palme, kommentera detta.

Unga konstnärer på Kuba
Vi fortsätter vår reportageserie från Kuba, ett land där den fria konsten överhuvudtaget inte existerar. Den som målar regimkritiskt på husväggar eller tavlor straffas hårt.
Vår reporter Susanna Einerstam träffade några unga konstnärer och före detta studenter i hamnen i huvudstaden Havanna.

Burma
Till Burma som mer än två veckor efter cyklonkatastrofen fortfarande är ett land i akut behov av hjälp. Den styrande militärjuntan har som bekant gjort det svårt för utländska hjälparbetare att komma in i landet. Och de egna insatserna har varit helt otillräckliga.
Vår korrespondent Nils Horner är en av de få utländska journalister som har varit i Burma sedan katastrofen och finns med oss direkt.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och Annika H Eriksson

Producent:
Magnus Westberg och Linda Belanner
magnus.westberg@sr.se linda.belanner@sr.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".