Webb-tv och Trossen-härvan

35 min

Lördag 17 maj 11.03

Kommun prisade sig själv i Värmlandstidning

Nya Kristinehamnsposten har bara under de senaste sex veckorna tagit in mer än tio artiklar skrivna av Eva Wiklund, kommuninformatör i grannkommunen Storfors. Hon har bland annat skrivit en artikel om hur framgångsrik kommunens äldrevård varit. Nu kritiseras tidningens beslut att ta in kommunens artiklar hårt. Och Nya Kristinehamnspostens chefredaktör Lars Blomkvist slår tillbaka: Är det bättre att ändra pliktskyldigt och sätta en reporters namn under kommunens pressmeddelanden? Vad säger denna historia om förutsättningarna för lokaljournalistiken?

Kommunerna: Trossen ingen bluff

Medierna återvänder i veckans program till historien om Stiftelsen Trossen som arbetade med att skydda hotade kvinnor. I ett antal artiklar i Expressen anklagades stiftelsen av Liza Marklund för att vara en bluff som lurar hotade kvinnor för att tillskansa sig pengar från kvinnornas hemkommuner. Medierna har nu talat med alla de kommuner som namnges i polisanmälningar och Marklunds Expressenreportage. Flera berättar om brister i kvaliteten på stiftelsen, men ingen stöder påståendena om att stiftelsen var en bluff.

Webb-tv revolutionerar branschen

Medierna har tagit en titt på den explosiva utvecklingen av televisionen. Från USA hör vi om hur allt fler människor ser TV via webben när det passar dem, snarare än när programmen sänds på TV. Hur påverkar det programmens fortsatta utveckling? Och här hemma hänger vi med den lilla fotbolls-tv-kanalen Fan-TV på landslagets presskonferens. Fan-TV är kanalen där de verkliga fotbollsnördarna får sitt lystmäte. Vad säger detta om framtidens tv? TV-gurun Marie Nilsson, från analysföretaget Mediavision, kommenterar.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".