Ett avsnitt från Vetandets värld
19 min
Superrent avloppsvatten hjälp vid brist
Tor 15 jun 2017 kl 12:10
Avloppsvatten kan bli en viktig resurs i framtiden, när graden av rening kommit så långt att det exempelvis indirekt kan återanvändas som dricksvatten.

Många av de stora svenska reningsverken är nu över 50 år gamla och behöver ersättas. Samtidigt utvecklas nya reningsmetoder som kan rena vatten från bland annat läkemedelsrester och mikroplaster. Vattnet som renats på detta vis har så hög kvalitet att det inte bara skulle kunna användas för toalettspolning och bevattning utan också som dricksvatten.

I programmet besöker vi ett reningsverk på norra Öland där Tina Pile på Borgholm Energi berättar att det renade vattnet inte längre släpps ut i Östersjön utan kan återanvändas av lokala bönder för bevattning.

I Kalmar planerar Regine Ullman kommunens nya reningsverk som man i staden hoppas ska bli en förebild för andra kommuners framtida reningsanläggningar. De metoder som nu testas i Kalmar för eventuell framtida implementering i full skala är ultrafiltrering i membranfilter och granulerat aktivt kol.

Vattenforskaren Kenneth M Persson på Lunds universitet och Christian Baresel på IVL Svenska Miljöinstitutet argumenterar båda för att vi ska se avloppsvatten som en framtidsresurs, som inte minst skulle kunna utjämna grundvattentillgången och minska känsligheten för nederbördsfattiga vintrar.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".