Blivande ingenjörer - en bristvara

24 min

Tekno 14 majDet behövs minst 50 000 nya ingenjörer redan 2020. Det har fackorgani-sationen Sveriges Ingenjörer räknat ut.Men intresset för teknik är svalt hos ungdomen. Därför ordnade man Teknikdagarna 7-9 maj på Kulturhuset i Stockholm.

Man bjöd in en massa barn, bla till ett teknikkollo mitt på Sergels Torg, där skolklasser kunde få experimentera och uppfinna.

För de litet äldre genomfördes samtidigt årets Teknik-SM, en tävling som riktar sig till teknologer på landets universitet och högskolor.

Tekno var på plats och vi pratade med två representanter för näringslivet: Mats Sjöstrand från Sandvik, och Dan Jangblad från SAAB, två etablerade svenska storföretag, där man nu oroas inför framtiden. Det kommer inte att finnas tillräckligt med svenska ingenjörer i framtiden för att driva affärerna framåt. Företagen kommer att söka sig utomlands, eller att hämta arbetskraft utifrån.

Med i Tekno-diskussionen är även två politiker, riksdagsmännen Luciano Astudillo, socialdemokrat, och Lars Hjälmered, moderat. Båda är något ovanliga i sitt sammanhang: de är enda riksdagmännen med ingenjörskunnande. Det är inte bra att inte fler makthavare har kännedom om ingenjörskonstens betydelse för samhällsutvecklingen, menar de.

Elisabet Arbin från Sveriges ingenjörer berättar om vad organisationen kan göra för att stimulera fler ungdomar att studera teknik, inte minst tjejer.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".