"SJ, SJ gamle vän"

55 min
Plånboken onsdag 14 maj 10.03, torsdag 15 maj 00.03 och söndag 11 maj 14.03

SJ har infört ett nytt biljettsystem som satt myror i huvudet på många resenärer. Ologiskt och svårbegripligt, tycker många. Och på nätet har startat flera chattsidor där man manar till uppror mot biljettsystemet. Bland annat har det blivit betydligt dyrare att åka tåg de dagar då det är ”högsäsong”, vilket medfört att pendlare valt att ta flyget, som blir billigare, istället. Plånboken talar med ansvariga för biljettsystemet och försöker reda ut begreppen.

MiFID - lagen om värdepappersmarknaden, som kom till för att förenkla för konsumenten som vill köpa och sälja värdepapper - har nu funnits i ett halvår. Allt skulle bli bättre; konkurrensen och konsumentskyddet större, medan bankens ansvar skulle bli tyngre. Har detta blivit verklighet? Är det enklare för mig att köpa aktier idag än för ett år sen? Och vad kommer att hända i framtiden? 

Hon har utsetts till landets vassaste säkerhetsexpert inom it-området. Anne-Marie Eklund-Löwinder är kvalitets- och säkerhetsexpert på .SE. I tider då nätet tycks bli alltmer osäkert vill hon slå ett slag för det viktiga förebyggande arbetet för att undgå att hackare tar sig in i våra datorer.

Veckans expert är Annika Creutz som svarar på frågor av privatekonomisk karaktär.