Droger på nätet och rättspsykiatriska bedömningar

44 min

Måndag 12 maj

16.00-16.45

Jordbävning i Kina
Jordbävningen på måndagen i sydvästra Kina har krävt uppemot 5 000 dödsoffer, enligt nyhetsbyrån Nya Kina. Hanna Sahlberg, SR:s korrespondent och Johan Murray, Svenska Ambassaden i Peking deltar.

Droger på nätet
Narkotikahandeln förändras, det är enkelt att sitta vid sin dator hemma och beställa droger på nätet. Droger som till och med är lagliga och som kommer hem i små kuvert. I Skellefteå dog en 18 årig man nyligen av en överdos från den lagliga drogen DXM. Det är som att spela rysk roulett säger Steve Alm på Rikskriminalpolisen eftersom ingen vet vad preparaten innehåller. I Skellefteå jobbar fältassistenten Pia Broman Lindberg, hon beskriver hur unga människor utan jobb, utan utbildning drivs av både tristess och nyfikenhet att köpa droger på nätet.

Arbetsplatsbibliotek
Böcker på jobbet ska locka fler att läsa. Det är tanken när ett antal fackförbund satsar på arbetsplatsbibliotek i en tid när många läser mindre än för tjugo år sen. På Volvo Lastvagnar i Umeå invigdes nyligen ett arbetsplatsbibliotek . Det är facket IF Metall som efter många års påstötningar fått företaget att satsa 50.000 kronor på att bygga ett rum för 1500 böcker. Reporter Agneta Johansson.

17.00-17.45

Rättspsykiatriska bedömningar
Den överraskande domen i Rödebyfallet vilade tungt på den rättspsykiatriska bedömningen av den pappa som sköt två tonåringar. Men som i så många andra fall var de rättspsykiatriska experterna oeniga: Socialstyrelsens rättsliga råd bedömde att pappan fortfarande lider av en allvarlig psykisk störning medan det team som gjorde den första undersökningen menade att det bara gällde vid tidpunkten för skotten. Hur kan det komma sig att Sveriges främsta experter bedömer samma fall olika? Och vad kan det betyda för rättssäkerheten? Peter Andiné, rättspsykiater och Carl Rudbeck, kolumnist Sydsvenskan medverkar.

Västsaharakonflikten
Vi vänder våra blickar mot en av världens mest bortglömda konflikter. I 33 år har stora delar av Västsaharas människor levt som flyktingar i grannlandet Algeriet. Detta sedan Marocko invaderade Västsahara 1975. De bor i fyra flyktingläger, mitt i öknen, där det varken finns mat, vatten eller arbeten. Frilansjournalisten Therese Larsson åkte till ett av lägren och träffade människor som börjar bli trötta på att vänta och som börjat prata om att gå i krig mot Marocko.

Jobbtoppmöte
Idag har Socialdemokraterna samlats till ett ”jobbtoppmöte” som de själva har valt att kalla det. Nu ska man satsa mer på småföretagarna och bland annat göra det enklare för dem att anställa. Inger Arenander, Ekots inrikespolitiska kommentator och Mona Sahlin, partiledare (s) och Klas Hägglund, arbetslös deltar.

Övergivna kungsboaormar
Igår hittades två kungsboaormar vid en badplats i västra Stockholm. Det är inte helt ovanligt att människor överger sina reptiler när de börjat tröttna på dem säger Jonas Wahlström, chef för Skansenakvariet i Stockholm, som igår fick ta emot ormfyndet. Hör också Dennis Kostmann, som var den som hjälpte polisen med att fånga in ormarna i två papperskassar.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Anna BurénProducenter: Karin Wickström och Agneta Kellgren
karin.wickstrom@sr.se agneta.kellgren@sr.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".