Filosofiska rummet: Varför musik?

41 min

Söndag 11 maj kl 17.00 i P1

Analfabeten kan inte läsa en roman men vem som helst som hör musik kan börja skratta, gråta eller dansa. Vad är det i musiken som träffar så på djupet in i människan? Som får oss känna rytm? Som fått människor världen över och i alla tider åt att göra musik? Är musiken rentav ett eget språk?

För ett tag sen firade malmöavdelningen av Filosofiska rummets redaktion att man gjort etthundra upplagor av programmet, med en stor fest. Flera olika musiker och DJ:s bjöds in att uppträda, vilket genast fick redaktionen att fundera över musikens syfte. Varför musik?

Den frågan försökte en ovanligt musikalisk panel besvara i ett samtal under kalaset, och det har blivit till det hundraförsta malmöprogrammet. Medverkar gör en av kvällens artister, musikern och spoken word-artisten Emil Jensen. Dessutom pianisten och den fria tänkaren Ladislaus Horatius, gitarristen, musikpedagogen och -etnologen Eva Saether samt musikkritikern och filosofen Thomas Anderberg. Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

Filosofiska rummet i Malmö produceras av Lokatt Media.

Ladislaus Horatius hemsida:
http://www.allnyckel.se/

Emil Jensens hemsida:
http://www.emiljensen.se/

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".