Varför så många negativa nyheter?

19 min

Lyssnare, tittare och läsare återkommer ständigt till den frågan.Och de vill gärna ha mer positiva nyheter i medierna.Men är detta möjligt? Vad är en positiv nyhet? Och finns det inte redan mängder av positiva nyheter i medierna? För mycket pr-material till exempel?

Vi diskuterar saken med Kenth Andréasson, ställföreträdande ansvarig utgivare på Göteborgs-Posten, som varje vecka också svarar på läsarnas frågor i sin spalt ”Läsardialog”.

-Huvudorsak till att det är mycket negativt i medierna är den traditionella nyhetsvärderingen, förklarar Kent Andréasson.

Det som redaktionen anser vara intressant och publicerbart är ofta det som avviker från det normala - och inte sällan är det avvikande av negativt slag.

Annonsbilaga i Journalisten

Hör också Jan Thygesen Poulsen - dansk tidigare reklamman, som betalade kring 170 000 kr ur egen ficka för att få med en bilaga i danska tidningen Journalisten. Målet var att nå de 12 000 medlemmarna i journalistförbundet.

I bilagan ”Hjertet ind i medierna” uppmanar Thygesen Poulsen journalisterna att balansera de negativa nyheterna med fler positiva. Det gör han också på sin hemsida:

-Lova att var gång du rapporterar en negativ nyhet, lyft också fram en positiv nyhet, som det heter i bilagan.

Positivt i undersökning

Fast enligt hans egen undersökning är kanske läget inte så negativt?

Av 7316 undersökta nyheter under en vecka i april i 39 danska medier var 52 procent negativa, 18 neutrala och 29 positiva.

-Men vi använde fel metod. En liten notis vägde lika mycket som en helsidesartikel. Hade vi räknat spaltcentimeter eller sekunder istället, hade resultatet blivit än mer negativt, säger Jan Thygesen Poulsen.

Stora mer negativa

-De stora viktiga nyheterna är oftast negativa, både ämnet och vinkeln. Dessutom hade vi hela 18 lokaltidningar med och de är vanligtvis mycket mer positiva.

Allmänt visar hans siffror att ju högre prestige ett massmedium har, desto mer negativa är nyheterna. De stora, aktuella nyheterna är alltid negativa i stort sett i alla medier, precis som nyheterna i rikstäckande radio och tv. Fast ibland har de senare med en liten positiv knorr på slutet, enligt Thygesen Poulsen.

Positiva kultursidor

Kulturmaterialet är i allmänhet betydligt mer positivt. Däremot är det en skröna att ekonomirapporteringen är rosa och positiv. Precis som sportinslagen har de mängder av kritiska vinklar, även om de är något mer positiva än det allmänna nyhetsstoffet.

När Thygesen Poulsen missionerat klart i journalistleden ska han rikta sitt budskap mot politiker, näringslivsfolk och lärare.

Veckans beröm

Veckans beröm delas ut av Sven Borg i Halmstad. Och det går till just en tidning som satsar på det vi pratar om idag:positiva nyheter, nämligen till Goda Nyheter som ges ut i Göteborg

Goda Nyheter har kommit ut i tio, elva år ungefär med fyra nummer om året, skriver Sven Borg.

Och läser man redaktionsrutan så kan man se att den innehåller, som det heter, ”alternativ läsning för människor som fyra gånger om året vill glädja sig åt positiva händelser och andras framgång.”

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".