Konflikt om Israels moderna historia

44 min

P1 fredag 9.5 kl 14.03 och lördag 10.5 kl 17.00


När staten Israel bildades för 60 år sen flydde 700 000 palestinier från sina hem. Frågan om deras återvändande är fortfarande olöst och är central i alla fredssamtal. Men vad hände egentligen 1948? Var palestiniernas flykt frivillig, påskyndad eller framtvingad? Med hjälp av nyligen öppnade arkiv har diskussionen tagit en ny vändning i Israel och nu ifrågasätts den officiella versionen av en ny generation historiker.

När fredagsbönen avslutades i Salman moskén i Yemen exploderade en bomb som dödade 15 personer och skadade ett hundratal. Vilken är bakgrunden till bombdådet förra fredagen? Hör om en konflikt med många förtecken, där motsättningarna mellan sunni och shia muslimer är en komponent.

Kan en TV sänd begravning vara en hjälp att bearbete traumatiska händelser eller är offentliga sorgemanifestationer ett sätt att gotta sig i andras olycka? Samtal med författaren Göran Rosenberg och Tuulikki Koivunen Bylund, domprost i Uppsala domkyrka. Vem och vad framkallar en kollektiv sorg, som den vi sett i samband med Englas tragiska död? Och hur ska den hanteras?

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".