Steroid-Sverige del 1 av 4: En tredjedel av Sveriges bästa tog anabola steroider

16 min

Det fanns en tid när steroid-bruket var utbrett inom svensk friidrott. I den första delen av serien ”Steroid-Sverige” berättar vi historien om ”pillerprodukten” Ricky Bruch.

I Radiosportens serie ”Steroid-Sverige” berättar vi om en tid när dopningen var utbredd i Sverige, när en tredjedel av Sveriges bästa manliga friidrottare använde anabola steroider och när Sveriges två största stjärnor stoppade fingrarna i pillerburken.

Från den tiden är många av rekorden kvar, men stjärnorna är döda.

1972 tog Sverige den första OS-medaljen i friidrott på 20 år. Ett brons i diskus. Det var en idrottare på steroider som tog den. Tidningarna kallade Ricky Bruch för en pillerprodukt. Fram till OS-bronset hade han ätit den anabola steroiden Dianabol.

Den färgstarka och kontroversiella Ricky Bruch var helt öppen med sitt steroid-användande, de positiva effekterna och alla biverkningar. Före 1974 var det inte förbjudet med anabola steroider. Det saknades testmetoder och vetenskapliga belägg.

Men friidrottsförbundets ordförande Arne Ljungqvist hade inlett jakten på steroiderna i början av 70-talet. 1973 skickade han ut en enkät till de tio bästa svenska manliga friidrottarna i samtliga grenar det året. De fick frågan om de använt anabola steroider. Av 144 som fick frågan svarade 99 på enkäten.

31% svarade ja.

75% av kastarna hade tagit anabola steroider.

I den första delen av ”Steroid-Sverige” berättar Arne Ljungqvist om kampen mot det utbredda steroid-bruket och Radiosportens expert Miro Zalar minns sin vän Ricky Bruch.


 

  • Anabola androgena steroider användes av tyska soldater under det andra världskriget och tog sig in i idrotten på 50-talet. Det konstgjorda hormonet liknar det manliga könshormonet testosteron. Hormonerna bygger upp musklerna men utvecklar också manliga drag som djupare röst och hårväxt.
  • DDR och Sovjetunionen dopade sina idrottare systematiskt.

 

Källor:

Sveriges Radios arkiv

SVT:s arkiv

Aftonbladet

Svenska Dagbladet

Expressen

Dagens Nyheter

Riksidrottsförbundets hemsida

”Själen är större än världen”, dokumentärfilm av Stefan Jarl

”En diskuskastares dröm”, dokumentärfilm av Tom Alandh

”Dopingjägare Arne Ljungqvist”, bok av Göran Lager

”Off the Record”, av Ulf Ekelund

Intervjuer med Arne Ljungqvist, Miro Zalar och Ulf Ekelund.

Bakgrundssamtal med flera landslagsfriidrottare under -70 och 80-talet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista