Steroid-Sverige del 2 av 4: Landslagsläkaren skrev ut anabola steroider

16 min

Trots förbud mot anabola steroider fortsatte svenska friidrottare att dopa sig. Under en Finnkampsbankett skrev landslagets läkare ut steroider till den stora stjärnan.

De anabola androgena steroiderna förbjöds inom friidrotten 1974. En metod att spåra steroiddopning hade plockats fram och använts för första gången under EM i Rom. Svenska förbundets ordförande Arne Ljungqvist är ledande i jakten på fuskarna.

Men att Sverige var ett föregångsland uppskattades inte av alla i det svenska landslaget. Dopningen var fortsatt utbredd bland elitfriidrottarna. Stavhopparen Miro Zalar och förbundets generalsekreterare Ulf Ekelund minns hur de anabola steroiderna fortsatte att användas, framförallt av de manliga kastarna.

Testerna var få och bara på de stora mästerskapen. Det var lätt att komma undan.

Hotellrum totalförstördes under landslagsresor. TV-apparater kastades ut genom fönster. Ulf Ekelund är övertygad om att det var de anabola steroiderna som gjorde friidrottarna aggressiva.  

Under en bussresa i Östtyskland 1977 bestämde sig herrlandslaget för att försöka få bort sin ordförande Arne Ljungqvist. 32 av 36 svenska landslagsmän skrev under en skrivelse som krävde att förbundets ordförande skulle avgå. Diskuskastaren Ricky Bruch var initiativtagaren till brevet. Det var förbundets beslut att införa obligatoriska dopningstester i Sverige som fick landslagsstjärnorna att protestera.

Arne Ljungqvist stannade kvar på sin post, trots kuppförsöket. Men Ricky Bruch var inte klar med att skapa rubriker.

Finnkampen 1978 slutade med en stor svensk dopningsskandal, men inte under själva tävlingen, utan på banketten efteråt. Ricky Bruch hade bestämt sig för att få landslagsläkaren Rolf ”Lammet” Ljungqvist att skriva ut anabola steroider. Och han lyckades.

Lammet menade att han blivit övertalad och att han alltid varit svag för Ricky Bruch.

När tidningarna fick se dopnings-recepetet blir det stora och svarta rubriker.

Aftonbladet publicerade nyheten med en stor bild på Lammets dopingrecept till Ricky Bruch.

Rolf Lammet Ljungqvist erkände efter några dagar att han skrivit ut anabola steroider till fler än Ricky Bruch. Han fick lämna sitt jobb som landslagsläkare.

I den andra delen av Steroid-Sverige berättar Miro Zalar om den kaotiska Finnkamps-banketten och Arne Ljungqvist minns kupp-försöket och krismötet i Östtyskland, när landslaget vände sig emot honom och kampen mot dopningen.


 

Källor:

Sveriges Radios arkiv

SVT:s arkiv

Aftonbladet

Svenska Dagbladet

Expressen

Dagens Nyheter

Riksidrottsförbundets hemsida

”Själen är större än världen”, dokumentärfilm av Stefan Jarl

”En diskuskastares dröm”, dokumentärfilm av Tom Alandh

”Dopingjägare Arne Ljungqvist”, bok av Göran Lager

”Off the Record”, av Ulf Ekelund

Intervjuer med Arne Ljungqvist, Miro Zalar och Ulf Ekelund.

Bakgrundssamtal med flera landslagsfriidrottare under -70 och 80-talet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista