KB-böckernas väg över världen. Del 2: Hur böckerna började komma tillbaka

27 min

Jakten på de stulna böckerna från Kungliga Biblioteket fortsätter. Vad hände egentligen med den så kallade "KB-mannens" värdefulla stöldgods?

Lyssna också: Del 1: Hur böckerna spreds

P1 Kulturs reportageserie om de stulna KB-böckerna handlar om allt det som hände efter den så kallade "KB-mannens" död 2004 – vilket var kulmen på den kanske mest omfattande stölden av svenskt kulturarv i modern tid.

Men hela förloppet efteråt är till största delen oberättat. P1 Kulturs Mattias Berg har följt fallet under en längre tid. I förra veckan kunde vi höra hans första reportage om historien, som kretsade kring hur böckerna såldes till en tysk auktionsbyrå och skildrade ett nästan åtta år långt hål i den svenska rättsprocessen – från att förundersökningen lades ned 2006 tills den togs upp igen 2013.

I den andra och avslutande delen får vi höra om hur böckerna ändå började komma tillbaka till KB. Om hur två bibliotekarier bedrev sitt kriminaltekniska spaningsarbete med bläckfläckar från 1500-talet och gåtfulla bortskrapade siffror. Om världens mest berömda kartsamlare, som specialiserat sig på att fånga boktjuvar tillsammans med FBI. Och om en åklagare som fick en helt ny hobby.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista