Tekno-test: Multifjärr till tv-soffan

24 min

Tekno 7 majDen digra raden av fjärrkontroller på soffborden blir fort tröttsam och alternativet kan vara en programmerbar multi-fjärrkontroll som styr alla apparater. Tekno har testat tre multifjärrar.

Vi valde några i lite olika prisläge för att se om tv,dvd, digitalbox, stereo och videobandare var villiga att lyda sin nya herre.

Själva grundprincipen för programmeringen skiljer de tre fjärrarna åt: One-for-all matas med fyrsiffriga koder från instruktionsboken, där de flesta märken finns listade. En uppdaterad kodsamling finns på webben.

Philips Prestigo har en intern databas där fjärrkodningen redan finns lagrad för en stor mängd apparater. Saknas någon apparat kan man lära upp Prestigon genom att låta originalfjärren skicka ut sina infraröda signaler till den.

Logitech Harmony One kopplas till dator med USB-kabel och all information om apparaternas fjärrkontroller hämtas på nätet.

Alla multifjärrarna lyckades styra de apparater Tekno provade dem på och möjligheten fanns också att låta fjärren styra tex. kanalväljaren på digitalboxen samtidigt som volymen ändrades på tv:n (kallas makro på datorspråk).

Vår reporter Max Carlgren tyckte bäst om Logitech eftersom den ger stora friheter i programmering och låter sig skräddarsys efter soffpotatisens behov. Johan gillade Prestigon som har allt man behöver under skalet redan från början - inga koder, inget webkrångel. One-for-all har ett gediget aluminiumskal och en rätt läcker svart tryckplatta över knapparna, men kändes lite föråldrad jämfört med de andra.

Testade:

Logitech Harmony One pris ca. 1600 kr

Philips Prestigo SRU-8015 pris ca. 1000 kr

All-in-one Kameleon 8 pris ca. 700 kr

Urgröpd träregel stabilare än stål?

Ja, det hävdar i alla fall de som säljer de nya reglarna. Man konkurrerar med vanlig regel i trä, i den vanliga dimensionen 45x70 och med stålreglar i samma dimension som blivit allt vanligare när vi bygger innerväggar i hus och bodar.

För envar som sysslat något litet med eget snickeri är reglarna fundamentet i det man konstruerar. Numera används ofta reglera av stål, just för att stål innebär att man får raka ramar att fästa t.ex. väggarnas gipsplattor på. Men stål är knappast det miljövänligaste alternativet.

Tekno berättar idag om en ny sorts träregel som är urgröpta men bestående av massivt trä. Den här lösningen innebär att man skipper sneda och vinda träreglar, som inte sällan säljs på byggmarknaderna. De nya funkar som ett slags trämekano där man trär in kilar från ena regeln till den andra, och användningen av skruv, spik och vinkeljärn minskar.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".