Om kriminaljournalistikens gränser

20 min

Hur har kriminaljournalistiken från Arboga och Stjärnsund fungerat? Ska medierna namn- och bildpublicera oftare, bland annat för att varna allmänheten och hjälpa polisen? Varför innehåller medierna ofta spekulationer om brottslingars personlighet, bakgrund och motiv? Hur jobbar en bra kriminalreporter?

Många tittare, lyssnare och läsare har haft synpunkter på  journalistiken från den senaste tidens tragiska händelser. En del anser att medierna är för försiktiga, andra att de går alldeles för långt. Så hur resonerar en medieforskare och två mediechefer?

Följer kriminaljournalistiken

Ester Pollack - medieforskare vid JMK i Stockholm - har länge följt svensk kriminaljournalistik. Hon diskuterar det vi sett och hört med Rolf Stengård, nyhetschef på Ekot och Jan Helin, ny chefredaktör på Aftonbladet.

Väntade med publicering

Ekot och SVT:s nyhetsredaktioner Aktuellt och Rapport dröjde till exempel flera dagar längre än Aftonbladet med att publicera namnet på Anders Eklund, efter att han erkänt mordet på 10-åriga Engla Höglund och ett tidigare mord på Pernilla Hellgren.

Hur gick resonemangen på Ekot respektive Aftonbladet?

Hjälpa polisen?

Ska medierna i framtiden göra som journalistprofessor emeritus Stig Hadenius föreslår: publicera namn på dömda sexbrottslingar i förebyggande syfte? Och vart leder det i så fall?

Högt nyhetstempo

Vilken roll spelar det att nyhetstempot har ökat och att många misstänkta brottslingars namn numera snabbt går att hitta på nätet? Hur säker är DNA-tekniken? Och kan man komma förbi att den mesta informationen alltid kommer från polisen?

Veckans beröm

Veckans beröm delas ut av Chatarina Andersson i Södertälje. Och det går till den undersökande journalisten Nuri Kino, som jobbar för flera medier. Men dessutom är Nuri Kino en känd mänskorättsaktivist, som är med och räddar liv i Irak, Syrien och Jordanien, skriver Chatarina Andersson.

Och hon är förvånad över att svenska medier inte ägnar hans internationella ideella engagemang ens en enda liten notis. Nuri Kinos rapport By God - Sex dagar i Amman har dock väckt väldigt stor uppmärksamhet i andra länder - och gett många konkreta resultat, inte minst pengar på olika sätt till flyktingar från Irak, skriver Chatarina Andersson bland annat.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista