Hinduiskt kungarike på fall

44 min
P1 fredag 25.4 2008 kl.14.03 och lördag 26.4 kl. 17.00


Maoisterna segrade oväntat i valet i Nepal den 10 april och som första åtgärd har segrarna lovat att avskaffa den 250-åriga monarkin. En känslig åtgärd eftersom kungen av tradition ses som en inkarnation av den hinduiske guden Vishnu. Nu går rykten att kung Gyanendra ska lämna landet. Sveriges honorärkonsul i Katmandu, Gajendra Bahadur Shresta, och professorn och Asienkännaren Per-Arne Berglie analyserar förändringen i det land som tills nyligen var världens enda land med hinduism som statsreligion.

Reportage av Torbjörn Bergström om Noa och Olivia som gifte sig som man och kvinna men som efter en könskorrigering blev paret Noa och Alex. En stor omställning som också innebar att de inte längre var välkomna i sin församling. Samtal om att vara innanför eller utanför en församlingsgemenskap med Owe Kennerberg, rektor för Teologiska Högskolan i Stockholm

Kvartsamtalet med frilansjournalisten Pippi Engstedt som har skrivit en guidebok om kloster som tar emot gäster för retreate, men också för rena övernattningar. På kontinenten är det vanligt, men här i Sverige relativt okänt efter hundratals år av klosterförbud.