Fallet Hilda Andersson - missionärsmordet i Jerusalem 1948

25 min

Vetenskapsradion Historia i P1 den 24 april 13.20, repris 26 april 19.35 samt 30 april 01.15

Den 25 april 1948 sköts den svenska Jerusalemmissionären Hilda Andersson med tre skott. Hon avled genast av skadorna och hittades sedan där hon fallit, i Kidrondalen vid Oljeberget.

Varför sköts Hilda Andersson, och vem var skytten? I Vetenskapsradion Historia hör du om detta okända och fortfarande ouppklarade mord och om den tumultartade tid då Hilda Andersson mördades. Hilda Anderssons död är intimt sammanlänkad med staten Israels födelse – själv hade hon sett fram emot den judiska staten, men hon hade också nära vänner bland muslimska och kristna palestinier. Vi hör Hildas brorsdotter Karin Dawkins berätta om Hildas liv, men också den israeliske författaren Moshe Hananel, som intresserat sig för fallet Hilda Andersson och som menar att det är märkligt att svenska staten aldrig krävde en utredning av vad som skedde.

I Vetenskapsradion Historia hör du också om falkeneringens historia i Sverige. Arkeologen Kristina Jennbert vid Lunds universitet har undersökt hur gammal traditionen att jaga med rovfåglar är och menar att falkenering var en statusfylld syssla för järnålderns svenska stormän och kvinnor.

Programledare är Tobias Svanelid.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista