Trästomme ända upp till vån 6

24 min

Tekno 23 aprilDet har varit förbjudet att bygga trähus högre än två våningar, pga brand-risken. Men EU tillåter trä i höga hus. Konsekvens: Nu byggs det fler fler-familjshus i trä än någonsin. Är trä miljö-vänligare än betong och stål?

Ja, det hävdar inte oväntat trähustillverkarna som vädrat morgonluft, sedan staten bestämde 1994 att nu är det tillåtet att bygga höga trähus. Något som förbjöds på 1800-talet efter förödande stadsbränder i Sverige. Det anses inte lika brandfarligt med dagens teknik, och EU har tryckt på. Branscherna trä och betong ska lika chanser.

Det går att bygga höga trähus, ända upp till sex våningar, som till exempel i Inre Hamnen i Sundsvall. Bärighet finns även med trästomme, säger trähusförespråkarna, som även tagit miljödebatten till hjälp.

Tomas Alsmarker, chef för konstruktörerna vid Thyrens byggprojektering, säger till Tekno att man mycket väl kan blanda betong och trä i samma konstruktion.

Träbyggandet har triggat en miljödebatt. Träförespråkarna kräver i runda tal bara en tiondel av koldioxidutsläppen om man jämför med betong och stålkonstruktioner. Betong står för tre procent av världens utsläpp, vid cementfabrikerna.

Men Björn Lagerblad, adjungerad professor vid KTH, anlitad av CBI Betonginsitutet, kontrar: Man glömmer det vetenskapliga faktum att betong på lång sikt också återupptar koldioxid. Det kan man se hos byggnader gjorda av de gamla romarna, som kände till cementtekniken. Byggnaderna har ”andats in” koldioxid och återgått till den kalksten som utgör grunden i cementtillverkningen.

Trähusbranschen å sin sida menar att själva skogsråvaran är mycket mera förnyelsebar, medan betongens företrädare menar att räknar på husets alla aspekter (livstid, förmåga att hålla värmen osv), då kommer man att komma fram till att betongen är miljövänligare än man tror. Vad ska man tro?

Sociala nätverk på nätet

Facebook och Myspace, omtalade sociala nätverk, vad kan de betyda för dig? Vilken framtid kan de ha? Tekno ger en bild av hur de fungerar, och diskuterar vad som har gjort så populära?

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".