Svartmunnad smörbult når nya vatten

20 min

Den invasiva fiskarten svartmunnad smörbult sprider sig nu allt mer i svenska vatten. Ska den konkurrera ut abborre, piggvar och havsöring eller bara finna en plats i den svenska faunan?

Den svartmunnade smörbulten har kommit till Östersjön med barlastvatten i fartyg, troligen från Svarta havet och Kaspiska havet. På senare år har fisken spridit sig allt mer. Nyligen hittade studenter vid forskningsstationen Ar på Gotland svartmunnad smörbult på grunda sandbottnar där piggvar och flundra har sina uppväxtområden.

Den svartmunnade smörbulten kan konkurrera ut andra arter helt där den sprider sig, men hur det kommer att bli i svenska vatten går inte att veta. Anders Nissling som arbetar vid forskningsstationen Ar som hör till Uppsala universitet, Campus Gotland, kan numera visa fisken i stationens försökshall. Ann-Britt Florin vid Sveriges lantbruksuniversitet är en av de forskare som på Havs- och vattenmyndighetens uppdrag ska ta fram en åtgärdsplan mot den svartmunnade smörbultens spridning.

I programmet medverkar också Nike Nylander och Kasparas Bublis, båda biologistuderande Uppsala universitet,biologistuderande Uppsala Universitet

Här kan du rapportera ditt fynd av svartmunnad smörbult: Artportalen

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".