Kan man lita på medierna? Publicistklubbsdebatt om medieförtroendet

20 min

Pressens samarbetsnämnd vägrar låta Allmänhetens pressombudsman, PO och PON, bedöma tidningarnas arbetsmetoder. Något som annars skulle kunna höja tidningarnas etiska nivå och därmed förtroendet för medierna.Det var en av flera intressanta upplysningar som kom fram när Publicistklubben i Stockholm diskuterade frågan ”Kan man kan lita på medierna?” i måndags.

Tidigare statsminister Ingvar Carlsson (s), hotade i en motion för drygt 40 år sen med hårdare tag mot pressen. Han kunde då tänka sig en statlig nämnd istället för dagens självsanerande system.

Arroganta ägare

-Trenden idag är tyvärr att medierna är mer agressiva. Enskilda journalister är öppna för kritik, men tidningsledningar och ägare är ofta arroganta. Det skadar förtroendet, säger Ingvar Carlsson nu 40 år senare.

Större hänsyn

-Tvärtom, det har blivit bättre! Vi tar större hänsyn till brottsoffer, men går hårdare åt förövarna, anser däremot Irina Halling - informationsdirektör på Expressen.

Arbetsmetoderna annat problem

-Det stora problemet är oftast inte själva publiceringen, utan våra arbetsmetoder, tycker Katrin Säfström - chefredaktör på Folket i Eskilstuna. Hon vill att PO också ska kunna ta upp dessa.

Högre avgifter

Sigfrid Leijonhufvud - tidigare journalist, nu sakkunnig på Finansdepartementet - vill ha betydligt högre avgifter för de tidningar som bryter mot de pressetiska reglerna.

Joakim Jardenberg - medieutvecklare, vd på Mindpark - har inget förtroende alls för de traditionella medierna. Han tror mer på de ökande diskussionerna på nätet.

”Medieförtroende” 

PK-debatten initierades av PK:s nya årsbok, som tar upp just förtroendet för medierna ur olika synvinklar. Hur det står till med förtroendet och hur kan det eventuellt ökas, är några av frågorna bokens redaktör Torbjörn von Krogh ställer.

Boken ”Styckmordet i Halmstad”

Men hela mötet inleddes med att Publicistklubbens ordförande Stig Fredrikson, SVT, samtalade med Lennart Norén, författare till boken ”Styckmordet i Halmstad - om min son Marcus”.

-Vi kränktes på flera sätt, inte minst av medierna, sa Lennart Norén. Han vill införa skyhöga böter eller fängelsestraff för ansvariga utgivare som bryter mot pressetiken.

Flera övertramp

Hur medierna hanterade styckmordet i Halmstad gick också att höra i en uppmärksammad upplaga av programmet, som du kan höra genom att klicka här ovan. 

Veckans beröm?

Det fördes fram hård kritik mot framför allt kvällstidningarna under PK-debatten. Men veckans beröm ges till en kvällstidning.

Veckans beröm delas nämligen ut av Carl Aronsson i Umeå.  Och det går till DR Gormander i Aftonbladet (även kallad Gunnar Ohrlander). Inte minst för hans drapa för några veckor sen om hur allemansrätten och strandskyddet hotas av lokalpolitiker och nya tidens badjävlar, som Carl Aronsson skriver.

-Att på ett par spalter lyckas varna om en helt aktuell riktig nyhet, och dessutom med humor koppla den till historiska badjävlar är värt allt beröm. Dessutom borde ledarsidan och nyhetsredaktione följa upp nyheten, slutar Carl Aronsson i Umeå.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".