Kapten Röds svenska reggae, Musical.ly och kyrkoarkitektur!

46 min

P1 Kultur om allt från en 1800-talets stjärnarkitekt till reggaestjärnan Kapten Röd – dessutom om fenomenet Musical.ly och om den nyutgivna tyska mellankrigsromanen "Oppermanns".

Helgo Zettervall var på sin tid en maktfaktor och en av de mest inflytelserika arkitekterna i 1800-talets Sverige. Han ritade kyrkor och offentliga byggnader, men tog sig också an restaureringsprojekt. Två av de mest kända och kanske också de mest kritiserade var Lunds domkyrka och Uppsala domkyrka. Helgo Zettervall ville återskapa så mycket som möjligt av det som han menade var byggnadens ursprungliga idé, vilket kunde resultera i att de fick utseenden de aldrig haft.

Men, Zettervalls arkitektgärning var stor och han ritade bland annat Lunds universitets huvudbyggnad och Norra Latin i Stockholm. Han var också bland annat inblandad i Riksdagbygget på Helgeandsholmen.

I dagens P1 Kultur djupdyker vi i de nyutkomna banden "Helgo Zettervalls arkitektur" och har bjudit in verkets författare Anders Bodin, arkitekt och kulturarvsspecialist på Svenska Fastighetsverket. Varför var Helgo Zettervall en sådan gigant och vad utmärkte hans arkitektur?

"Hundralappen" heter Kapen Röds sommarturné och artistens tanke är att så många som möjligt ska ha råd att gå på konserterna. Att leva upp till sina ideal är oerhört viktigt, säger han till Jan Gradvall, som gör podden Gradvall och är P1 Kulturs återkommande fredagsgäst. Kapten Röd är en av de främsta inom den svenska reggaen och har efter några års lite lägre profil återkommit med singeln "Över min döda".

Dessutom undersöker P1 Kulturs reporter Sukran Kavak varför appen Musical.ly fortfarande är relativt okänd, samtidigt som den är så populär bland miljontals unga.

Och, hör Gunnar Bolin om den nyutgivna mellankrigsromanen "Oppermanns" av Lion Feuchtwanger (översatt från tyskan av Karl Fägersten) – en bok med skrämmande aktualitet.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Maria Götselius

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.46
  Kapten Röd - Stjärnorna Finns Här
  Album: Stjärnorna Finns Här
  Bolag: SwingKids
 • 18.55
  Kapten Röd - Över Min Döda
  Album: Över Min Döda
  Bolag: 2017 Kapten Röd / Same Plate Music
 • 18.58
  Kapten Röd - Du e la go
  Album: Stjärnorna Finns Här
  Bolag: SwingKids
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista