Möt Londonbaserade regissören Maria Åberg inför premiären på Romateatern på Gotland!

27 min

Regissören Maria Åberg har mest arbetat i London med omnejd men jobbar just nu med En Vintersaga av William Shakespeare på Romateatern på Gotland. Hon intervjuas av Anneli Dufva.

Maria Åberg är regissör, född 1979 i Vellinge i Skåne.

Hon läste teatervetenskap i Lund innan hon gick en ettårig regiutbildning på teaterskolan Mountview i London. Efter det blev hon först dramaturgassistent och sedan regiassistent vid Royal Shakespeare Company innan hon gick en regi-kurs på National Theatre och därefter blev regiassistent där också.

Regidebut gjorde Maria Åberg 2006 med en Kroetz-pjäs på en liten teater i London och sedan dess har hon varit verksam både på Royal Shakespeare Company och på the Old Vic, bland annat. Men hon har även regisserat på Dramaten (Strindbergs Gustav III i projektet Tre Kronor år 2008), på Malmö Stadsteater och i Tyskland.

Maria Åberg har arbetat mycket både med nyskriven dramatik och klassiker- ofta Shakespeare, men hon har även översatt en del och hon har varit så kallad ”senior reader” vid Royal Court Theatre.

Och nu i sommar är hon den första kvinna som regisserar Shakespeare på Romateatern på Gotland – där hon sätter upp en Vintersaga – med premiär 27 juni.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.06
  Reuben Wilson - We're In Love
  Album: Set Us Free
  Bolag: Blue Note Records
 • 19.24
  The Savage Rose - De Unge Elskende
  Album: Dodens Triumf
  Bolag: Universal Music s.r.o.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista