Ana L. Valdés

38 min

– Jag är född i augusti, ett blekt vinterbarn som sov med öppna ögon, enligt min mor. Födelsedagar med varm choklad och frusna gäster, medan den obarmhärtiga sunnanvinden piskade Montevideos våta gator.

– Mitt program ska handla om det bleka vinterbarnet som nu har blivit ett nomadiskt sommarbarn. Nomad som mina italienska förfäder som åkte med stora båtar över Atlanten, ungefär samma år som Karl Oskar och Kristina övergav Småland för Amerika. Min fars spanska påbrå är av en annan sort, erövrare, män som blev guvernörer och diplomater, belönade och dekorerade. Min syster och jag har olika barndomsminnen, som om vi varit födda av olika föräldrar och bott i olika hus.

– Jag kommer ihåg hur mormor styrde med järnhand, hon kommer ihåg den snälla morfar som rymde med henne till kaféer för att dricka pastis och spela boule. Vi valde tidigt våra olika världar, hon valde männens värld och blev pappas och morfars allierade, jag valde kvinnornas värld och blev mormors, mammas och nunnornas favorit, ett lydigt barn som skrev skolans bästa uppsatser och ville bli nunna.

– Jag ska berätta om gravplatsen som väntar på mig i Montevideo, om skatten som min gammelfaster letade efter i 40 år vilket lämnade tydliga spår i stadens äldsta kyrkogård, om min kusin den katolska biskopen, som läste Edgar Allan Poes grymmaste berättelser för mig när jag var sex år, om huset där gamla tyska krigsförbrytare och italienska anarkister samsades, eftersom de var ovetande om varandras förflutna. Det var på den tiden när tangon och Carlos Gardel var enbart männens musik och religiösa sånger kvinnornas enda tillflykt.

– Men mitt liv består inte enbart av barndomen, här kommer också att finnas mina nedslag i det svenska landskapet, från Lund, där mitt lilla gudbarn Beata bor, till Stockholm och Gävle och andra platser där jag varit verksam och kommit många människor inpå livet. Jag vill berätta om alla dessa gränser som jag har korsat, både de fysiska där ett svart FN-pass identifierade mig som kvotflykting, och de metafysiska gränser som jag tvingats passera. Det ska alltså att handla om resor, om mina försök att återfånga mitt spanska och italienska arv, måltider och dofter som jag känner igen från barndomen. Mat, resor, människor och minnen. Sommarens bästa kryddor.

Debutant.

Musiken som spelades i programmet:

JÜrgen Knieper ”Der Himmel Über Berlin”
DER HIMMEL ÜBER BERLIN / MILAN A 316
Bruno Ganz ”Lied Vom Kindsein”
DER HIMMEL ÜBER BERLIN / MILAN A 316
Anonymus 4 ”Auctori Vite Psalmis - Venite Exsultemus Domino”
11.000 VIRGINS / HARMONIA MUNDI HMU 907200
Arturo Toscanini ”Bella Ciao”
LA RÉSISTANCE / CHANT DU MONDE LDX 274734
Susana Rinaldi ”El Corazon Al Sur”
SIN ESTRIDENCIAS / PROPHONE PCD 037
Malcolm Mclaren ”Carmen Nr 5 (Arr)”
FANS / VIRGIN MMD CD 2
Alfredo Fernando ”Dona Soledad”
MILONGAS FROM URUGUAY / ARC EUCD 1098
Henrik Lagergren ”The Journey”
Jan Hammarlund ”Jag Vill Leva I Europa”
JAN HAMMARLUND 1972-1992 / SKÖRDEMÅNE SCD 02
Knutna Nävar ”Internationalen”
INTERNATIONALEN OCH ANDRA REVOLUTIONÄRA ARBETARSÅN / PROLETÄRKULTUR PROLP 171
Evert Taube ”Sjösala Vals”
SVENSKA VIS-KLASSIKERSVENSKA VISKLASSIKER / COLUMBIA 488578 2
Sabbath Hela Veckan ”Grusche”
HONGA / PROPHONE PCD 039
Ulrik Dahl ”Trollkäringslåten”
VID FOTEN AV KLACKEN / A.B. A.B.R. CD 457
Gisela May ”Surabaya-johnny”
GISELA MAY LIVE / SONGBIRD IC 062-31136
Monica Zetterlund ”Sakta Vi Gå Genom Sta’n”
AHH MONICA / PHILIPS P 08211 L
Marilyn Manson ”Rock Is Dead”
MATRIX / MAVERICK 9362-47419-2

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".