9 augusti 2000: Andreas Carlgren

42 min

– Nuförtiden jobbar jag som generaldirektör för Integrationsverket. Jag försöker fortfarande vänja mig vid titeln. Mitt första jobb var som butiksbiträde på Weibulls i Bromma. Det innebar att bära jordsäckar, sälja julgranar och lära mig latinska namn på trädgårdsbuskar och perenner.

– Det var i Bromma jag växte upp och gick i skola. Ett medelklass liv i medelvilla i medelområde - en slags kompromiss mellan pappas bakgrund på Östermalm och mammas helt annorlunda ursprung i trakterna av Sibirien. Det var under tonårstiden i Bromma som jag började engagera mig politiskt. Många år senare blev jag kommunalråd på Ekerö, valdes till viceordförande för centerpartiet och blev riksdagsledamot. Då var jag redan sedan länge pappa till tre barn.

– De äldsta två, mina söner, har nu blivit längre än jag, och de befinner sig så uppenbart i överläge när deras pappa med humör blir arg. De tittar ner på honom, klappar bara milt på axeln, och säger: Det blir nog bra, lilla pappa. Ibland kan det vara långt mellan teorin som pappa-ideolog i fyrpartiregeringens pappagrupp, där jag var med under oförglömliga år under första halvan av 90-talet, och praktiken som sliten och slitsam pappa i lägenheten hemma på Kungsholmen. Där lever jag numera också med Tomas, min fästman sedan något halvår tillbaka.

– Mitt liv har handlat mycket om att inse hur viktigt det är att människor måste vara mycket olika och att det just är det som gör livet så spännande. Nu står hela samhället inför samma uppgift, att upptäcka olikhetens och mångfaldens möjligheter. Det kallas ibland för integration. Det som jag sysslar mycket med i mitt nya arbete som myndighetschef. Uppgiften är att vara med och se till att Sverige tar vara på de nya möjligheterna. Särskilt genom att ge alla nyanlända invandrare en bra start i Sverige. Vilken framtidsfråga för hela vårt land! Det här är sånt som jag tänkte prata om i mitt program: Om livet och politiken och möjligheterna i olikhet och mångfald - både i mitt liv och Sveriges liv.

Debutant.

Musiken som spelades i programmet:

Jean-yves Thibaudet ”Nocturne För Piano Nr 1 B-moll Op 91”
JEAN-YVES THIBAUDET PLAYS CHOPIN / DECCA 466 357-2
Dana Dragomir ”Cries Of Beirut”
FLUTY ROMANCES / GOLDEN EAGLE GERCD 4012
Rikard Wolff ”Det Vackraste Mötet”
POJKEN PÅ MÅNEN / EMI 7243 4 75165 2 8
Bruce Springsteen ”Born In The Usa”
GREATEST HITS / COLUMBIA COL 478555 2
Mikael Samuelson ”Fredmans Epistel Nr 33 (Stolta Stad)”
FREDMANS EPISTLAR / POLYDOR 847 400-2
Jan Johansson ”Polska Från Medelpad”
JAZZ PÅ SVENSKA - JAZZ PÅ RYSKA / MEGAFON MFCD 0410
Liza Minnelli ”Cabaret”
CABARET / MCA RECORDS MCLD 19088
Aqua ”Barbie Girl”
BARBIE GIRL / UNIVERSAL UMD 87121
Ebba Grön ”Die Mauer”
BOXEN (3)EBBA GRÖN / MISTLUR MLRCD 101
Mikis Theodorakis ”Zorba The Greek”
ZORBA THE GREEK / 20TH CENTURY FOX TFM 3167
Edith Piaf ”L’homme A La Moto”
- / SCANA SCANA 95005
Idil Biret ”Vals Op 398”
HUNGARIAN DANCES - WALTZES OP 39 / NAXOS 8.550355
Ljubljana-radions Symfoniorkester ”Opus 72/1”
- / MUSIC CUE CLG 7006

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".