Wonder Woman och superhjältarnas kamp

17 min

Serievärldens feministiska förebild Wonder Woman har fått sin första egna långfilm. På tiden, säger många, eftersom superhjältinnan gjorde serietidningsdebut redan 1941.

Långfilmen "Wonder Woman" är en del av det som på bio kallas för DC Extended Universe – superhjältefilmer som bygger på tecknade serier från det amerikanska serieförlaget DC.

Det är snart 76 år sedan Wonder Woman först gjorde entré i serievärlden, och efter ett gäng animerade upplagor och en tv-serie från 70-talet har hon nu äntligen fått en egen film.

Sofia Olsson, serieskapare och kulturjournalist, gästar P1 Kultur för att prata om fenomenet Wonder Woman. Vad står hon för och hur har hon uppdaterats sedan 40-talet?

Under de senaste åren har DC Extended Universe resulterat i filmer som "Man of steel", "Batman vs Superman" och "Suicide Squad".

Samtidigt har konkurrentförlaget Marvel rönt stora framgångar med figurer som Spiderman, Hulken, X-men, Avengers, Antman och Guardians of the Galaxy.

Kulturredaktionens Karin Arbsjö ringde upp filmvetaren och recensenten Michael Tapper för att ta reda på vad han tycker om kampen mellan de två varumärkena om superhjältemarknaden.

Programledare är Roger Wilson.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista