KONSERT: Felix Mendelssohns oratorium Paulus

Här finns inget ljud

Det var egentligen Felix pappa, Abraham, som ville att sonen skulle skriva ett oratorium eftersom han ansåg att pojken var alltför besatt av idéer om ”älvor och troll” som han uttryckte saken.

Felix Mendelssohn var ett lydigt barn och började genast fundera över hur han skulle komponera det som till slut blev oratoriet Paulus. En stor sorg för kompositören var emellertid att pappa Abraham gick bort innan oratoriet var färdigt.

Till sin hjälp med att författa en text, kallade han sin barndomsvän pastor Julius Schubring, som sammanställde en text ur Nya Testamentet, främst Apostlagärningarna, men också delar ur Gamla Testamentet.

Mendelssohn hade tidigare sökt samarbete med en herre vid namn Adolf Marx, men Mendelssohn och Marx tycks inte ha varit riktigt överens, så det fick bli pastor Schubring. Och det blev ett samarbete som ledde fram till en stor succé när oratoriet framfördes första gången den 22 maj 1836.

Oratoriet är i två delar. I den första berättas om hur Saulus, förföljaren av de kristna blev omvänd och blev lärjungen Paulus. 

I andra delen är Saul döpt och blivit aposteln Paulus som nu predikar Guds ord för fullt.

I kväll hör vi en inspelning med Soile Isokoski, Neil Mackie, René Pape, Annika Sjunnesson, Lage Wedin, Hans Aniansson, Susanne Carlström, Birgitta Lazarz Antonsson och Hans-Peter Nee. Dirigent: Roger Norrington. Allt detta i en inspelning från  1996, Västerås konsertsal.

Producent: Jan B Larsson
Programledare: Per Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.07
    Digiffects Sound Effects Library - Close Blackbird
    Album: Song Bird Sounds
    Bolag: Hot Ideas 2016
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista