Humle – en levnadsglad växt som väcker känslor

23 min

Humle är den växt på våra breddgrader som växer snabbast. Den kan ha odlats här i Norden sedan 700- eller 800-talen, och nu har den svenska humlen blivit intressant igen för lokala ölbryggerier.

Else-Marie Strese är intendent vid Nordiska museets avdelning Julita, och hon guidar programledaren Ulla de Verdier i Humlegården, ett lokalt arkiv av levande humle som samlats ihop på Julita gård i Södermanland. Här har man med hjälp av historiskt detektivarbete hämtat hem humle från de flesta delar av Sverige där växten odlats.

Humle som har sitt ursprung i Kina spred sig sedan på egen hand runt jorden. När man insåg att öl kunde konserveras med hjälp av humle togs odlingen av den här växten fart och spred sig snabbt till olika delar av Europa, bland annat hit upp till Norden där de första odlingarna kan vara så gamla som från 700-talet, tror Else-Marie Strese.

Idag är det också vår snabbast växande växt. På ett dygn kan en humleplanta på våra breddgrader växa 20-30 centimeter. Och det en växt som fortfarande väcker många känslor.

Programledare: Ulla de Verdier

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista