Mer pressetiska blad när ärendena minskar?

20 min

-Människor som blivit kända för att de dömts för brott ska inte behandlas som vilka kändisar som helst. Och överväg om och när det är nödvändigt att publicera namn och bild på grova brottslingar som avtjänar eller avtjänat sitt straff.Det skriver Allmänhetens Pressombudsman Yrsa Stenius i PO:s årsberättelse, som visar att antalet ärenden hos PO minskade en hel del.

Men varför tycker hon till exempel att den så kallade Hagamannens namn och bild inte ska publiceras om det inte är ”tveklöst motiverat”.

Vi undrar också vad Yrsa Stenius har för synpunkter på dagstidningarnas bevakning av de aktuella fallen med den försvunna flickan i Stjärnsund och morden i Arboga. Bevakningar som flera lyssnare i varje fall har synpunkter på.

Silbersky dömer ut svensk pressetik

Redan 1969 dömde advokat Leif Silbersky ut den svenska pressetiken. Då hade han på Publicistklubbens uppmaning gått igenom en månads tidningar och tidskrifter.

Idag anser han i Publicistklubbens nyutkomna årsbok att ”vi är på väg mot ragnarök”.

Ragnarök samma som engelska systemet

Han säger att medierna fortfarande inte bryr sig om sina egna, frivilliga regler. Och med rangarök menar han att vi riskerar att närma oss det engelska systemet, där domstolar kan ålägga medierna tystnad, förbjuda dem att rapportera från en pågående rättsprocess.

Vad tycker Yrsa Stenius om den bilden och det hotet?

Enbart enskilda fall

PO har enbart i uppgift att ta ställning till om enskilda människor har lidit skada av publicering i tidningar, inte att uttala sig om vad som är lämpligt eller olämpligt att publicera i största allmänhet. Det hindrar förhoppningsvis inte Yrsa Stenius från att anlägga synpunkter på medierna i stort.

Säkert är att hon är oroad över utvecklingen på nätet. 

Fullständig yttrandefrihet?

En ledarskribent ansåg till och med att hon strax efter sitt tillträde i höstas borde avgå. Detta sedan hon sagt att hon (precis som Schulman) tyckte det var bra att Alex Schulmans blogg försvann från aftonbladet.se.

Hur ser Yrsa Stenius på detta idag? Är hon inte för yttrandefrihet, som ledarskribenten befarade?

Journalist eller jurist?

Och vad svarar hon på kritiken för några veckor sedan från den första PO:n, juristen Lennart Groll, som hellre vill ha en jurist än journalist som PO.

-En jurist ser sig mer som en åklagare och är mer aktiv i att påtala pressetiska övertramp, hävdar han.

Anmälningarna minskade

Antalet anmälningar till PO minskade i fjor jämfört med året innan från 406 till 313 stycken.

Men beror det på att tidningarna blivit mer pressetiska? Eller att allmänheten inte tycker det lönar sig att gå till PO/PON, som Groll tror. Eller kanske på något helt annat?

Veckans beröm

Veckans beröm delas ut av flera lyssnare. Och det går till Sveriges Radios utrikeskorrespondent Hanna Sahlberg i Peking, som drog ett stor lass i radions Kinasatsning förra veckan.

-Hon rapporterar på ett engagerat sätt om människors vardag, från ”den lilla människans” utsiktspunkt, skrev till exempel Eva-Karin Lindgren i Höör redan före Kinaveckan.

-Hanna Sahlberg raporterar med respekt och nyfikenhet. Alltid lika intressant att lyssna på henne och berömvärt att hon gör nyheter av det som finns bakom kulisserna och bakom maktens män, tycker Eva-Karin Lindgren i Höör.

-Hon beskriver det enorma landet och dess invånare med tydlighet, saklighet och värme, skriver Signaturen Aprilväder.

Britta Hallström i Arvika tycker de unga korrespondenterna, Hanna Sahlberg i SR - och Fredrik Önnevall i SVT - bör berömmas. Fast Birgitta Hallström njuter mest av radio, och speciellt P1, skriver hon.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".