AFGHANISTAN - OM VÄSTVÄRLDENS DRÖMMAR OCH AFGHANSK VERKLIGHET

55 min

Lördag 12 april

Nato skickar mer styrkor till Afghanistan, samtidigt hörs varningar om att landet håller på att gå förlorat igen.
Men vad vill västvärlden med Afghanistan, och hur väl stämmer de målen med afghanernas verklighet?

Natos insats i Afghanistan har gått in på sitt sjunde år, men någon stabilitet i landet är inte i sikte. Nyligen varnade den brittiske politikern Paddy Ashdown, som var tänkt att bli FN:s sändebud i Afghanistan, för att västvärlden håller på att förlora kampen om landet.

Några aktuella rapporter om läget i landet:

Utrikesminister Carl Bildt och Svenska Afghanistankommitténs Anders Fänge, platschef i Kabul, kommenterar läget i Afghanistan, och diskuterar västvärldens målsättningar i landet.

Den brittiske tidigare diplomaten Rory Stewart har skrivit boken ”The Places in Between” om sin vandring genom Afghanistan efter talibanernas fall. Han menar att västvärlden måste omvärdera vilka mål man har för engagemanget i Afghanistan.
Idag arbetar Stewart med en stiftelse för återuppbyggnad i Kabul, .


Trots att de internationella styrkorna ökar sin närvaro i Afghanistan så ökar också osäkerheten i landet. Farida Nekzad, internationellt prisbelönt journalist och chefredaktör för nyhetsbyrån Pajhwok Afghan News, berättar om stämningarna bland de afghaner hon möter.
Läs mer om Farida Nekzad:

För trettio år sedan skedde det kommunistiska maktövertagandet i Afghanistan. Det blev inledningen på tre decennier av oroligheter i landet. Amerikanskan Nancy Hatch Dupree har upplevt de stora förändringarna i landet. På 60- och 70-talet stod hon i centrum för det sociala livet i Kabul. Idag oroar hon sig för bristen på kontakt mellan afghanerna och de utländska biståndsarbetarna. Dupree kallas ibland Afghanistans farmor.


För knappt två veckor sedan gick finalen av Afghan Star av stapeln. Det var tredje säsongen för programmet som bygger på samma koncept som American Idol och svenska Idol.
I år har programmet fått en viss upmärksamhet även i väst, mest på grund av att en av finalisterna var en ung kvinna från det konservativa Kandahar. Konflikt talar med 18-åriga Lima Sahar från det konservativa Kandahar, som nått berömmelse men också blivit hotad pga sin medverkan i tävlingen.

Shakeb Isaar har också varit tv-idol i Afghanistan, och ledde några år efter talibanregimens fall ett populärt musikprogram. Att kultur fortfarande är sprängstoff i Afghanistan, visar hans berättelse. Försöken att presentera västerländska artister för en afghansk tv-publik, ledde till att en kollega sköts till döds, och Shakeb själv tvingades fly till Sverige.   
Isaars egen idol är Ahmad Zahir, klassisk och kontroversiell afghansk sångare på 70-talet.

Programledare Agneta Ramberg agneta.ramberg@sr.se
Producent Nina Benner  nina.benner@sr.se


 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".