Omtolkning av muslimska texter

44 min

Människor och tro i P1 11.4 kl 14.03 samt 12.4 kl 17.00


I Turkiet pågår just nu en genomgång av haditherna, som vid sidan av Koranen är vägledande för muslimer. Projektet har fått stor internationell uppmärksamhet, men är extremt känsligt eftersom det av konservativa muslimer uppfattas som att religionen ska genomgå en reformation likt den som skedde i kristendomen.
- Vi vill försöka förstå på nytt och omtolka vissa hadither för dagens människor, särskilt för unga människor, säger professor Mehmet Görmez vid religionsdepartementet i Ankara.


Katolska kyrkan är en maktfaktor i italiensk politik trots att den egentligen inte ska lägga sig i politiska frågor, men var står Vatikanen nu när italienarna åter går till val? Den annars så framträdande kardinal Ruini, påvens ställföreträdare i Rom, har hittills varit tyst , även i de framträdande moralfrågorna. Vatikankännaren Marco Politi tolkar tystnaden.

Etiopien är känd för sin toleranta samexistens mellan kristna och muslimer, men nu finns allt fler tecken på att polariseringen mellan religionerna ökar och att fundamentalistiska muslimska tendenser vinner terräng. Reportage från Etiopien av Karine Mannerfelt och samtal med Tarekegn Adebo, forskare på Life and Peace Institute i Uppsala.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".