Lita inte alltid till navigatorn till sjöss

24 min

Tekno 9 aprilFolk missar sikten framåt, när de litar till den nya datatekniken i båten. Det blir lätt följden när man alltmer använder navigator, dvs. elektronisk sjökort, och man samtidigt far fram med hög hastighet till sjöss.

Det är svårt att navigera i höga farter, i synnerhet om man är i okända områden.

Folk sitter och kollar i navigatorn som i ett datorspel, ett myrornas krig, säger  kustbevakningsinspektören Johan Stenqvist.

Han har sett flera olyckor till sjöss, där allt för stor tillit GPS-navigatorerna spelat in. Man litar för mycket på tekniken och tror att den funkar som en radar. Man slutar titta framåt när man kör omkring. I mörkret kan bildskärmens ljusstyrka försämra båtförarens syn ut i mörkret.

Det finns också en felmarginal i elektroniken. De elektroniska navigatorerna uppdateras en gång i sekunden (med positioner från tre GPS-satelliter i rymden) och sen tar det ytterligare någon sekund innan informationen hamnar på skärmen. Går båten i 50 knop, ligger den angivna positionen väldigt snart bakom båten.

Fler och fler ”kärnor” i processorn – men till vad?

Den nya trenden inom datortillverkningen är att tillföra allt fler processorer på datorns moderkort. Moderkortet är datorns hjärna, och där har nu även grafikprocessorn flyttat in i nya datormodeller, allt i syfte att få bättre prestanda hos hela datorn.

Den enorma värmeutvecklingen hos processorerna har gjort att man inte kan låta dem jobba snabbare. Istället sätter man numera 2,4,8 och till och 12 processorer på rad i vanliga konsumentprodukter, nu fullt möjligt eftersom priserna på komponenterna går ner.

Men den nya s.k. multi-core (flerkärniga) strukturen i datorns hjärna har ställt till problem för de som skriver program till datorerna. Programmerarna måste tänka om, och lägga ut ”jobb” och ”samordna” på de olika kärnorna. Vanliga dataprogram är inte skrivna på det viset, så det har uppstått en viss ”undersysselsättning” hos de nya datorerna. Det här kan lösas, om programmerarna lär sig tänka annorlunda, säger Erik Hagersten, professor i datorarkitektur till Tekno.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".