Dömda på förhand och monopol på expert

35 min

Medierna - Lördag 5 april 11.03

Rättssäkerhet hotad av mediernas dömande?

Rättegångarna efter tragedin i Rödeby har uppmärksammats stort. Så stort att försvarsadvokaten för en av de åtalade pojkarna i den pågående rättegången anklagat medierna för att ha dömt dem på förhand. Medierna besöker rättegången och diskuterar frågan med journalister och med advokaten Christer Holmqvist. Och så talar vi med juristen Karol Nowak vid Lunds universitet. Det finns rättsfall i Europadomstolen som kan inskränka mediernas frihet att uttala sig i skuldfrågan innan dom.  

Ensamrätt på akademiker

När radions Studio Ett ville boka in den svensktalande amerikanske professorn Steve Kelman för ett samtal avböjde han - eftersom TV4 köpt ensamrätten till hans expertkommentarer. Medierna ställer frågan om det är rimligt att ha ensamrätt på akademiker - och TV4 gör en tvärvändning.

Operation Fria Trond?

Det har talats om projektet Mediegranskarna ett tag nu. En grupp erfarna mediemänniskor som ska granska granskarna. Men ett namn överraskar: korruptionsmisstänkte journalisten Trond Sefastsson. Nu visar det sig att inre kretsen i gruppen arbetar för att sticka hål på anklagelserna mot Trond Sefastsson. Och är Trond skyldig, då faller hela projektet Mediegranskarna, säger en av initiativtagarna.

Falsk paparazzo gör dig till stjärna för en kväll

Och så följer vi Mediernas Katarina Andersson på en helkväll i New Yorks nattliv - en helkväll som spetsades av att hon fick sola sig i blixtarna från paparazzifotografer. Hon hade nämligen bokat ett särskilt festpaket från ett litet företag som bland annat hyr in egna paparazzifotografer för att göra kunderna till kändisar för en kväll.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".