"Om slipsens roll i den grekiska krisen" av Johanna Melén i Aten

3:23 min

Utrikeskrönikan. Om slipsens roll i den grekiska krisen.

Aten, tisdag

 

Under ett möte med journalister nyligen fick Greklands premiärminister Alexis Tsipras frågan om han kommer att lämna nästa EU-toppmöte iförd slips.

 

Alexis Tsipras bär aldrig slips. Det har varit hans signum sedan han tillsammans med sitt vänsterradikala Syriza stormade in som Greklands nya regering vintern för två år sedan. Och, skulle kanske hans kritiker säga, en av få saker han har stått fast vid sedan dess. Pratet om att inte längre lyda de internationella långivarna och inte längre gå med på några ytterligare ekonomiska försämringar för redan så utsatta greker har det ju inte blivit så mycket av med, faktiskt tvärtom.

 

Jo en sak till står Alex Tsipras och hans regeringskollegor fast vid; den mycket okloka vanan att ta ut segrar i förskott. För när segern sedan uteblir framstår ju förlusten som så mycket svårare.

Inför det senaste mötet mellan euroländernas finansministrar sade Tsipras att signalerna han fått var så positiva att han kunde tvingas att ta på sig slipsen. För det, har han sagt, kommer nämligen bara hända om Grekland får sin extrema utlandsskuld nedskriven.

 

Men det som sedan sipprade ut från mötet mellan finansministrarna var för grekisk del mycket dystert och man kunde nästan tycka lite synd om Greklands finansminister Euclid Tsakalotos, som för övrigt heller aldrig bär slips. Bara dagarna innan hade han tvingat igenom nya sänkta pensioner och höjda skatter för att, trodde han, i utbyte få nya lånepengar och löften om skuldlättnader. Det blev vare sig det ena eller det andra.

 

Och det berodde väl egentligen inte så mycket på den grekiska regeringen utan mer på att IMF, den internationella valutafonden, och Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble inte är överens i synen på grekisk ekonomi och framförallt inte i frågan om skulden. IMF kräver skuldlättnader för att ta del i det ekonomiska räddningsprogrammet medan Tysklands regering är betydligt mer restriktiv samtidigt som man har som krav att IMF är med på tåget. Det är en kombination som är svår att lösa. Diskussionen inne på finansministrarnas möte ska ha punkterats när Wolfgang Schäuble lite ironiskt önskade alla där i rummet "lycka till" med fortsättningen.

 

Fortsättningen följer nu på torsdag och då måste någon slags enighet uppnås för nu måste Grekland få sina pengar för annars hotar statsbankrutt. Alltså samma visa som förra året - och förrförra året.

 

I går sade premiärminister Alexis Tsipras att "en lösning är mycket nära, närmare än någonsin, en lösning som kommer att svara mot de uppoffringar det grekiska folket tvingats till de senaste åren".

 

Jag vet inte hur många som hörde. De flesta greker har vid det här laget slutat lyssna på vad som sägs från regeringshåll eftersom de ändå vet att det oftast inte stämmer och jag kan tänka mig att de ger blanka sjutton i om deras premiärminister har en slips runt halsen - eller inte.

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista