Hur det himmelska imperiet blev modern stormakt

25 min

Vetenskapsradion Historia i P1 den 3 april 13.20, repris 5 april 19.35 samt 9 april 01.15

Den 29 augusti 1842 vände Kinas historia. Det himmelska imperiet hade just förlorat ett krig mot ”barbarerna i väster” och påtvingades ett ofördelaktigt handelsavtal. I Vetenskapsradion Historia berättar professor Torbjörn Lodén hur Kina förvandlades från bakåtsträvande koloss till modern stormakt – en utveckling som tog sin början i och med Opiumkriget i mitten av 1800-talet, och som ännu inte avslutats, menar han.

- Först idag börjar Kinas kulturtradition och historia återigen blivit rumsren i Kina, säger Torbjörn Lodén, och i och med landets ekonomiska utveckling och förnyade självförtroende så börjar man nu, för första gången, blicka tillbaka på sitt historiska arv.

Tom Hart, professor vid Handelshögskolan i Stockholm förklarar också hur Kina idag ser på sin historia mellan Opiumkrigets förnedring till dagens högkonjunktur.

- Det har länge betraktats som en pinsam period i landets historia, och präglar fortfarande i hög grad hur kineser ser på sig själva.

I Vetenskapsradion Historia fortsätter också serien om nazisternas maktövertagande i Tyskland för 75 år sedan. Historikern Paul Levine berättar om riksdagshusbranden i februari 1933.

Programledare är Tobias Svanelid.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".