Ett avsnitt från Vetenskapsradion Tekno
25 min
Osynkat ljud problem för TV
Ons 02 apr 2008 kl 14:00
Tekno 2 aprilDet förekommer ibland en märkbar skillnad mellan ljud och bild i den nya digitaltvn, sk. osynk, dvs. att ljudet kommer före bild. Det märks framför allt hos de som skaffat platt-tv.

Erik Lundbeck, utvecklingsingenjör på SVT, håller med om att de nya problemen, som uppstått i digitaliseringens spår är en realitet. Att få bild och ljud synkrona har blivit ett bekymmer, som det inte alltid finns en enkel lösning på.

Men vad beror det på? Källorna är flera, alltifrån problem där tv-programmen görs till den utrustning som vanliga tv-tittarna har hemma. SVT menar att de sänder ut synkade signaler, men sen uppstår nya problem.

Digital-boxarna, som finns i hemmen varierar i kvalitet. När de tar emot signalen, skapas ibland osynkrona signaler till tvn. Det tar längre tid för bildsignalen för att visas på 40-80 millisekunders fördröjning, än det tar för ljudet. Bildens fördröjning finns hos de nya plattskärmarna, men hos vissa kan man ställa in en kompensation för fördröjningen av bilden. Nya problem uppstår ibland om man leder ljudet till sk mångkanalljud via hemmabion. Där kan äldre system sakna kompensationen.

Lyssnarna om ”tågträngseln”

Det är inte bara passagerarna som trängs när tågåkandet ökar. Även tågen har svårt att få plats på spåren. Snabba X2000 kör lätt i kapp långsamma godståg. Men vilka tekniska åtgärder kan man tänka sig?

Teknos lyssnare har flera olika förslag, som diskuteras med Leif Broberg, kapacitetsexpert på Banverket Projektering: Maxtidtabell för hela lander, ihopkopplade tåg, automatkoppel, vändstationer utanför storstäderna, spårbilar.

Din PC påverkar klimatet

TCO Development har sammanställt fakta om hur mycket datorer och bildskärmar står på i onödan. Rapporten heter Din PC och klimatet och där hävdas att själva användningen står för 75 procent av klimatpåverkan (tillverkning, transport resten).

Det är framför allt vår oförmåga att stänga av och utnyttja viloläget hos datorerna på kontoret som leder till slöseri med energi. Varje onödig timme som Sveriges ca 3,8 miljoner står på kostar totalt 576.000 kronor och ger 239 000 kg i koldioxidutsläpp.

En uppskattning presenteras i rapporten: Man kan minska användningen med 65 procent på kontoren utan att arbetet påverkas (eftersom de inte används utan bara står på), medan energinotan för företagen minskar i motsvarande grad.

Man kan även bli noggrannare vid valet av utrustning eftersom energiåtgången varierar påtagligt mellan olika produkter och varumärken.

Generellt utvecklas datorer och bildskärmar mot att bli energisnålare, men det motverkas av att vi skaffar allt fler prylar både hemma och på jobbet. Under 2008 kommer över 300 miljoner nya datorer att anskaffas i världen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".