Cosmopolitans, feminism och singelpepp – om att leva ensam i populärkulturen

55 min

I veckans Stil tar vi en titt på singeln i populärkulturen – från det första ensamboendet på TV, till en samtid där Hollywood skyr klassiska romantiska komedier där paret får varandra på slutet.

Singelpeppen i USA startade inte med den populära TV-serien Sex and the City 1998. Redan på 1930-talet kom det ut en banbrytande bok om hur man lever lyckligt ensam. I "Live Alone and Like it" fick man bland annat lära sig allt ifrån hur man blandar drinkar till hur man får älskare att gå hem.

I USA idag är det för första gången fler kvinnor som är ogifta än gifta, i Japan har staten myntat begreppet "celibatsyndrom", eftersom människor under fyrtio varken är intresserade av dejting eller sex och i Sverige består 40 procent av alla hushåll av en ensam vuxen. Det är dags att slå hål på myterna om den sorgsna singeln som befinner sig i en sorts väntrum och istället se på singeln med nya ögon. Kan det kanske till och med vara så att det är singeln som är den lyckade medborgaren som har allt?

I veckans program åker vi hem till stilikonen Linda Rodin på Manhattan. Denna 70-åriga kvinna känns igen från reklamkampanjer för märken som The Row, J Crew och Coach. Kvinnor världen över suktar dock inte bara efter Linda Rodins skönhetstips, för många är hon också en efterlängtad förebild för hur man kan leva lyckligt på egen hand.

Vi besöker också New Yorks största morgontidning – New York Times. Daniel Jones är redaktör för "Modern Love," en sida i tidningen som publiceras varje söndag och där en person får berätta en högst personlig berättelse om kärlek. Varje år kommer det in tusentals berättelser och Daniel säger att det idag finns ett sug efter realism. Ingen vill längre läsa förskönande historier om relationer. Istället vill man läsa om människor som kämpar i det nya kärlekslandskapet.

Veckans gäst är Maria Sveland, aktuell med med boken "Bitterfittan 2".

Programmet är gjort av Sofia Hedström.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.07
  Rtm - Weird Intermission
  Album: The Chalice of Cum
 • 10.08
  Al Bowlly - Midnight, the Stars and You
  Album: Croon, Mr. Swoon: The Very Best of Al Bowlly
  Bolag: Mach60 Music
 • 10.19
  Dorothy Ashby - Come Live With Me
  Album: Afro-Harping
  Bolag: Chess
 • 10.26
  Eternalloves - Up and Away
  Album: EMI Production Music Piano Collection II
 • 10.34
  Dorothy Ashby - Come Live With Me
  Album: Afro-Harping
  Bolag: Chess
 • 10.35
  Jalen Santoy - Foreplay
  Album: Foreplay - Single
  Bolag: Ventwood Entertainment
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista