"Seende" robot forskarens mål

25 min

Tekno 26 marsAtt förse en robot med öga är inte svårt, det krävs bara en webb-kamera. Men sen börjar det svåra, att analysera kamerabilden. Med bildbehandling kan en robot lära sig saker om omgivningen.

Vi besöker doktoranden Erik Jonsson vid Linköpings Universitet som med EU-pengar arbetar på att ta fram ett bildbehandlingsprogram som kan analysera omgivningen åt roboten, och lagra informationen. Då kan roboten skaffa sig om kunskap om objekten i miljön och fås att röra sin griparm mot en viss position.

Det är ett mödosamt arbete att låta en robot lära sig saker om världen ungefär som ett barn gör. Verkligt avancerade robotar (som kan göra saker på egen hand, inte bara exakt samma ska som industrirobotar gör) kan bara bli verklighet om roboten har förmåga att se och analysera omvärlden, menar linköpingsforskaren.

Solfångare – något för svenskarna?

Det sägs att solfångare inte är någon idé i ett solfattigt land som Sverige. Men experter som Tekno talat med att det finns mycket energi att vinna på att sätta solfångare på taket.

I länder som Tyskland och Spanien är solenergi poppis. Men även i Sverige finns ett ökande intresse. Vi har besökt Hågaby utanför Uppsala, där en relativt stor satsning skedde redan för tio år sen med plana solfångare som täcker 800 kvadratmeter på hustaken.

Totalt sätts 2000 nya solfångarsystem upp varje år i Sverige. I solfångare (till skillnad från solceller som alstrar el) värms vätska upp i rörsystem, och värmen leds vidare till en vattentank där den lagras. Vi tittar också på vakuumrören, där man bättre undviker värmeförluster i systemet.

Hur stor är då verkningsgraden (dvs hur mycket värme förloras i systemet)? Jo, dagens solvärmesystem kan ta till vara hälften av den inkommande solstrålningen. Men det räcker inte till vinterbehovet, bara till att värma upp hus de andra årstiderna, säger professor Ewa Wäckelgård. Men fjärrvärme och biobränsle är fortfarande mera lönsamt om man ska värma upp ett helt hus. Som komplement när man ska värme upp poolen på tomten kan solfångare vara perfekt.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".