Israel - att tala eller tiga

56 min

Lördag 22 mars Om drivkrafterna bakom Israels politik 60 år efter statens grundande. Om att tala med eller tiga ihjäl fienden, om fredsrörelsen som söker nya vägar och kulturen som dialogens sista utpost.

Bilden av konflikten mellan israeler och palestinier domineras av dagliga rapporter om attacker och vedergällningar i en till synes evig våldsspiral. Varje gång kontakter eller samtal väcker nya förhoppningar om en möjlig lösning så tycks de dömda att genast följas av nya bakslag - nya våldsdåd och nya bosättningar på ockuperad mark. Konflikt söker drivkrafter finns bakom den israeliska politiken och ställer frågan hur konflikten påverkar det israeliska samhället. Studion gästas av författaren Anita Goldman och doktoranden i islamologi vid Lunds universitet Eli Göndör. Båda har länge bott i Israel och dessutom varit aktiva den israeliska organisationen Peace Now.

”De goda krafternas strategi” - så kan man beteckna den grundtanke som den israeliska regeringen nu agerar efter; att samtala mer med och stärka de moderata palestinska ledare som går att förhandla med och de pragmatiska arabiska ledare som känner av samma hot som Israel, från en växade islamistisk extremism. En av förespråkarna för denna israeliska strategi heter Daniel Taub, chefsjurist vid Israeliska utrikesdepartementet. Konflikts Mikael Olsson har träffat honom.
Tanken att förhandla med den militanta rörelsen Hamas tycks vinna allt större stöd bland israeler. Enligt en opinionsundersökning publicerad för tre veckor sedan 64 procent av israelerna för direkta samtal med Hamas. Den här hållningen får också stöd från oväntat håll. Det är den tidigare chefen för den israeliska underättelsetjänsten Mossad, som menar att inget kommer att hända innan samtal inleds. Eftersom Hamas kontrollerar områden som gränsar till Israel går det inte att ignorera dem, säger Efraim Halevy till Konflikts Petra Quding. ’


Den israeliska fredsrörelsen har alltid varit bland de mest drivande krafterna för en dialog med palestinierna. Men sedan andra intifadan bröt ut 2000 och sedan Hamas maktövertagande i Gaza har rörelsen i stort sett tystnat. Konflikttrötta och desillusionerade stannar de israeliska fredsaktivisterna hemma. Många har hoppat av rörelsen och flyttat höger ut på den politiska skalan. Frilansjournalisten Anneli Rådestad har träffat Hagit Ofran och Rami Elhanan, två fredskämpar i Jerusalem som vägrar ge upp.


I veckan avslutades bokmässan i Paris och om ett par månader samlas många av världens mest framstående författare återigen i Turin. I år när Israel firar 60-årsdagen av statens grundande har landet bjudits in som hedersgäst till båda dessa mässor. Valet av Israel som hedersgäst utlöste skarpa protester i en rad arabländer och flera av dem vägrade att komma till Paris - däribland Libanon, Marocko, Algeriet, Tunisien Jemen och Saudiarabien. Flera israeliska författare avfärdare protesterna och manade istället sina kollegor att använda tillfället för att främja dialogen mellan länderna. Men en av de 40 inbjudna israeliska gästerna anslöt sig till bojkotten. För poeten och litteraturvetaren Aharon Shabtai var bokmässan inget forum för dialog utan en ren politisk gest som han inte kunde tänka sig att medverka i.

Programledare: Daniela Marquardt
Producent: Marie Liljedahl

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".