25 år sedan Star Wars

25 min
Vetenskapsradion Historia i P1 den 20 mars 13.20, repris 22 mars 19.35 samt 26 mars 01.15

Den 23 mars 1983 offentliggjorde USA:s dåvarande president Ronald Regan planerna på SDI-projektet – Strategic Defence Initiative, eller Star Wars, som det allmänt kom att kallas. Målet var att utveckla ett paraply av laservapen i rymden som skulle skydda USA mot potentiella sovjetiska kärnvapenattacker. Vetenskapsradion Historia uppmärksammar 25-årsminnet av Star Wars-programmet och ber armémuseets Thomas Roth att spekulera om det var SDI som slutligen fick Sovjet på fall.

Dessutom besöker vi det nyupptäckta grottrum i Rom där italienska arkeologer påstår att Romolus och Remus diades av varginnan. Romulus och Remus är Romarrikets mytiska urfäder och upptäckten av grottan i Rom har väckt stor uppmärksamhet, inte minst i Italien. Sveriges Radios italienkorrespondent Åke Malm och arkeologen Barbro Santillo Frizell rapporterar om fyndet och striderna kring dess äkthet.

Vetenskapsradion Historia drar också igång en serie om den svarta våren 1933 – året då nazisterna kom till makten i Tyskland. Inom loppet av några månader raserades det demokratiska Tyskland – riksdagshuset sattes i brand, Gestapo inrättades och i detta det första avsnittet hör vi historikern Paul Levin berätta om hur grunden lades till det allra första koncentrationslägret – Dachau.

Programledare är Tobias Svanelid.