Livet i Irak och sänkt arbetsgivaravgift

44 min

Onsdag 19 mars

16.00-16.45

Den tibetanska frihetskampen
De största demonstrationerna mot det kinesiska styret på nära 20 år har skakat Tibet den senaste veckan. Den bild som den tibetanska exilregeringen och kinesiska myndigheter ger av vad som egentligen händer i Tibet skiljer sig kraftigt åt. Västerländska journalister tillåts inte ta sig in i Tibet. Men SR:s Kinakorrespondent Hanna Sahlberg har under flera dagar bevakat utvecklingen från grannprovinsen Sichuan. SR:s Asienkorrespondent Nils Horner har just anlänt till den tibetanska exilregeringens hemvist Dharamsala i Indien. Samtal med dem om den tibetanska exilregingen och munkarnas roll i den tibetanka frihetskampen.

Vardagen i Irak
Fem år har gått sedan USA invaderade Irak. Målet var att snabbt störta en diktator, skapa stabilitet och säkerhet, men amerikanerna är fortfarande kvar och folk dödas dagligen. Samtidigt som politiker nu talar om framsteg, rapporterar hjälporganisationer om ett förvärrat läge med brist på vatten, el, sjukvård och på jobb. Hur ser vardagen egentligen ut för irakierna idag och hur ska landet någonsin kunna nå en politisk stabilitet? Urban Hamid, frilansjournalist, Daniel Alling, SR:s Korrespondent i USA, Abir Alsahlani, irakisk politiker medverkar bl a.

17.00-17.45

Sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar
Regeringen har idag tvingats backa från löftet om sänkta arbetsgivaravgifter i tjänstesektorn, ett paradnummer i valrörelsen, som skulle ge uppemot 50.000 nya jobb. Nu lägger de ett helt annat förslag som kostar mer och ger färre jobb. Hur ska man tolka det? Luciano Astudillo, riksdagsledamot (s), Mats Eriksson, småföretagare medverkar bl a.

Orienthälsan
Vi fortsätter vår serie här om irakier i Sverige. Idag får vi träffa Riad Baldawi, ansvarig för Orienthälsan i Stockholm. Riad Baldawi varnar för att allt för många personer med irakisk bakgrund drabbas av det som han kallar migrations-relaterad smärta. En smärta som kan till en ond spiral av sjukskrivning och arbetslöshet. Två personer som drabbats avmuskelsmärta är Amer och hans fru. Katarina Gunnarsson reportage.

Barack Obama i blåsväder
Den amerikanske presidentkandidaten Barack Obama har hamnat i blåsväder på grund av sina kopplingar till den kontroversielle pastorn Jeremiah Wright. Han anser att USA är ett rasistiskt land som förtrycker svarta. I går höll Barack Obama ett tal som ett svar på kritiken. Ett tal som kommentatorer jämför med den svarte medborgarrättskämpen Martin Luther King. Medverkar gör Erik Åsard, chef för Nordamerikainstitutet vid Uppsala universitet.

Kaoskompetens
Medveten närvaro, är en av många populära metoder som handlar om att lära oss att hantera stress. En helt annan rörelse går ut på motsatsen att vi ska lära oss att leva i kaos, och att kaos faktiskt också ökar vår kreativitet. Ingalill Eriksson, författare och sociolog och Ola Schenström, läkare deltar.

Programledare: Monica Saarinen och Karin WickströmProducenter: Helena Giege och Towe Cho Matre
helena.giege@sr.se towe.matre@sr.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".