Ett avsnitt från Konflikt
55 min
PAPPERSLÖSHET OCH PASTASALLADENS VERKLIGA PRIS
Lör 15 mar 2008 kl 11:00
Lördag 15 marsOm hur en global, oorganiserad och många gånger illegal arbetskraftsreserv är en god affär för oseriösa företag. Reportage om MO Catering, en svensk företagsframgång byggd på rädsla och påstått... svartarbete - allt medan facket såg på. Inför LO-kongressen i maj höjs nu rösterna om att facket bör organisera papperslösa. Vilket ansvar har egentligen facket i denna nya, globaliserade arbetsmarknad?

Då och då får vi en glimt av den – en växande, världsomspännande, dold arbetsmarknad, fylld av asylsökande och de som lever här utan tillstånd, så kallade papperslösa. ILO, International Labor Organization, är ett FN-organ som nära följer förändringarna på denna globala marknad. Den är, säger ILO:s rapporter, i snabb, dramatisk förändring. Mellan 1985 och 2005 mer än fördubblades antalet migranter som tagit sig till den industrialiserade världen, från 55 miljoner till 120 miljoner människor. Varje år stiger den siffran med ytterligare 2,5 miljoner. Den ekonomiska betydelsen av dessa globaliserade nomaderna är enorm. Varje år skickar de hem 300 miljarder dollar till sina familjer, vilket är mer än tre gånger så mycket som världens totala bistånd.

Ibrahim Awad är chef för ILO:s migrationsavdelning. Enligt honom skulle en global överenskommelse som reglerar arbetsmigration – av det slag som finns för både kapital och handel, i form av till exempel WTO – vara det allra bästa sättet att få bukt med den irreguljära arbetsmarknaden. Men i brist på detta måste myndigheter och marknadens parter i de rika länderna vara noga med att bevaka de irreguljära arbetarnas mänskliga rättigheter.

I Jordbro söder om Stockholm kan man hitta spår av den nya, globaliserade arbetsmarknaden. Där sköter företaget MO Catering huvuddelen av sin produktion av färdigmat – sallader och mackor – som säljs i 500 Coop-butiker, på Ica och Vi-butikerna. Enligt två tidigare anställda från Uzbekistan sker en stor del av arbetet underbetalt, med svarta löner, svåra arbetsvillkor och helt utan anställningssäkerhet. Flertalet av de som arbetar på fabriken ska vara från Centralasien – Uzbekistan, Mongoliet och Afghanistan – och är antingen asylsökande eller är kvar efter att ha fått avslag på sin asylansökan. Många anställda lider av kylan på arbetsplatsen och bristen på riktiga skyddskläder, och många drabbas av sjukdomar, enligt de två källorna. De berättar också om en kazakhisk man som dog av hjärtstillestånd på fabriken i Jordbro i maj förra året, men som kördes i privatbil till Södersjukhuset där det uppgavs att han dött utomhus, på promenad.

MO Catering AB:s ledning har fått möjlighet att svara på de påståenden om företaget som görs i reportaget. Företagsledningen har valt att svara i skrift per mejl. Där bekräftar MO Catering att ”flertalet anställda är asylsökande” men poängterar att de har rätt att arbeta i väntan på beslut. Företagsledningen bestrider alla påståenden om svarta löner, och hävdar att alla löner följer gällande avtal.  De enda löneavdrag som görs är för de som äter lunch på företaget, skriver MO Catering. Vidare skriver företaget att uppgifterna om att klagande arbetare sparkas och intyg om praktikarbete är felaktiga. Temperaturen på arbetsplatsen följer normerna och all personal har skyddskläder, skriver företagsledningen. Bemanningsföretag har inte anlitats sedan 1 januari 2007 skriver MO Caterings ledning och kallar avslutningsvis påståendet om att arbetaren, som i reportaget kallas Sadik, avlidit på fabriken för ”horribelt”. Företaget hävdar att han bara varit inhyrd via ett bemanningsföretag under drygt 2 månader hösten 2005.

Inom facket växer nu debatten om hur man ska förhålla sig till papperslösa och irreguljära arbetare. Fackförbundet Fastighetsanställda drog, efter ett tidigare Konflikt-program om papperslösas situation i juni 2007, igång projektet RITA, Rättvis Ingång Till Arbete. Projektet syftar till att kartlägga omfattningen av och villkoren för papperslösas arbete framförallt inom fastighets- och städbranscherna. Gäst i studion är ombudsmannen Sten-Erik Johansson, som är en av personerna bakom RITA. Han har dessutom motionerat till LO-kongressen i maj i år om att LO bör organisera papperslösa. LO, som i studion företräds av ordföranden Wanja Lundby-Wedin, ställer sig dock kallsinnigt.

Med i studion är också författaren och debattören Olle Sahlström, som anser att svensk fackföreningsrörelse borde ta efter sina kollegor i länder som USA, Spanien och Italien, och offensivt söka upp, stödja och organisera papperslösa och migrantarbetare i allmänhet. Han kommer snart ut med en bok i ämnet.

Hör mer om migrantarbetare och papperslösa ur tidigare Konflikt:
Miljoner papperslösa - offer för vår tids slavhandel:
Utvalda och bortvalda migranter:


Programledare: Mikael Olsson
Producent: Ivar Ekman

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".