"Inte död men svårt sjuk brittisk kvalitetsjournalistik"

20 min
De flesta av alla artiklar i de brittiska kvalitetstidningarna kommer helt eller delvis från nyhets- eller pr-byråer. Bara tolv procent av det redaktionella innehållet är eget material. Samtidigt producerar journalisterna tre gånger mer idag än för 20 år sedan. Och hinner inte kolla det material de sprider vidare.

Det säger den undersökande journalisten Nick Davies med stöd av medieforskare i Cardiff. Han gör det i boken ”Flat Earth News”, ungefär ”Platta jordens nyheter” som alltmer dominerar medierna.

Typexemplet som spreds över hela världen var nyheten om den så kallade Millenium-buggen, som skulle göra att våra datorer kraschade vid sekelskiftet. Det enda den gjorde var att göra många datorföretag rikare.

Många falska nyheter

Men Davies har hittat ett stort antal liknande falska nyheter. Förklaringen ligger i journalistikens kommersialisering, hävdar han.

Tidigare ägdes tidningarna av familjeföretag och stiftelser. Nu har de tagits över av stora mediekoncerner med ett mål i sikte: ökad vinst, vilket betyder nedskärningar, nedskärningar och mindre tid över åt journalistiken.

Fjättrade vid tangentborden

-Dagens journalister sitter fjättrade vid sina datorer. De lämnar aldrig redaktionerna. De hinner inte hitta nyheter på fältet. De skapar inga nya kontakter eller upprätthåller de gamla. De hinner inte ens kolla de uppgifter de återbrukar och sprider vidare.

(Hans kritik påminner mycket om den som medieforskare Gunnar Nygren kom med i Publicerat för två veckor sedan.)

-Jag menar inte att allt var bättre förr. Men den linje som som medierna slagit in på nu är helt förödande, säger Nick Davies.

Även BBC kritiseras

Inte heller BBC undgår hård kritik. Där tvingas webbmedarbetarna att publicera det de får fram efter högst fem minuter.

-Löjligt. Vem hinner ens kolla en historia på den tiden, undrar Davies.

Och BBC är indraget i den populistiska jakten på tittar- och lyssnarsiffror samtidigt som pengarna minskar.

Fleet Street slår tillbaka

Nick Davies har redan hunnit blivit ordentligt påhoppad av ”Fleet Street-etablissemanget” som han säger. De gillar inte boken. Samtidigt ger många vanliga journalister, både i Storbritannien och andra länder, honom stöd och tycker att något måste göras åt situationen.

Frågan är vad? På den punkten är Nick Davies vagare, det erkänner han själv.

Men han har vissa förslag till lösningar.

Veckans beröm

Veckans beröm delas ut av Agneta Myhr i Stockholm. Och det går till Nils-Eric Sandberg, som numera skriver krönikor i Kristianstadsbladet.

-Besöker regelbundet Kristianstad och har haft mycket stor behållning av det som Nils-Eric Sandberg skriver. Han är välinfomerad, tar upp aktuella och ibland lite svåra frågor på ett lättförståeligt sätt. Satiren ligger ofta ej långt borta, skriver Agneta Myhr i Stockholm.

-----------------------------------------------------------------------

Nästa vecka träffar vi en svensk bosatt i England som länge följt de av Nick Davies kritiserade brittiska kvalitetstidningarna som The Guardian, The Times, The Independent och The Daily Telegraph. Vad säger han om kritiken? 

Och om två veckor planerar vi att låta några kända svenska journalister/chefredaktörer diskutera och kommentera Gunnar Nygrens och Nick Davies ganska likartade resultat.