Presidentval i Ryssland och Somaliapengar

45 min

Fredag 29 februari

16.00-16.45

Penningförmedlare granskas
Efter tillslaget mot den terrormisstänkte 42-årig man som bedrev penningförmedling i Stockholm planerar Ekobrottsmyndigheten att granska fler så kallade Hawalas. Men vad fyller de här penningförmedlarna för funktion och varför är det så svårt att granska dem? Medverkar gör Abdirisak Aden, som drev det svenska al-Barakatkontoret i Rinkeby och Ove Jakobsson, från Ekobrottsmyndigheten.

Ryssland väljer ny president på söndag
President Putins kronprins Dmitrij Medvedev, som har sagt att han vill ha Putin som sin premiärminister, tippas vinna. Men det är osäkert vilket inflytande den omåttligt populäre Vladimir Putin egentligen får. Och hur ser den ryska demokratin ut? Det som kallas för demokrati av makthavarna i Kreml, hur rimmar det med vår syn på demokrati? Kommer stabiliteten i Ryssland att bestå? SRs Moskvakorrespondent Maria Persson-Löfgren sänder direkt från Moskva med Johan Molander, ambassadör Moskva, Gleb Bryanski, reporter Reuters och Olga Granlöf, rysk-svensk socionom som gäster.

17.00-17.45

Landet Somalia
I vår andra timme om Somalia, dit de tre terrormisstänkta svensk-somalierna sägs ha skickat pengar. Vad är Somalia för land idag och hur ser omvärlden på regeringen där och dom Islamiska domstolarna som strider mot regeringen. Per Gudmundsson, ledarskribent SvD och Abdirisak Aden, medverkar.

Greklands flyktingpolitik inför EG-domstolen
Efter flera larmrapporter om hur flyktingar behandlas i Grekland har nu EU-kommissionen dragit Grekland inför EG-domstolen. Norge har beslutat att tills vidare stoppa alla avvisningar till Grekland men från Sverige fortsätter avvisningarna. Taleb Abdullah från Iran avvisades i slutet av januari, han lever idag på gatan utan pengar och bostad. Reportage av Susanne Palme och samtal med Dan Eliasson, gd Migrationsverket.

Sveriges Radios Effektarkiv
25000 eller mer ljudinspelningar finns i Sveriges Radios arkiv. Alltifrån ett stilla juniregn på Kungsgatan till motorer och restaurangsorl. Många av ljuden är inspelade av personalen på Sveriges Radios effektarkiv. För teater, dokumentärer och mycket annat. En unik ljudkälla som nu skall digitaliseras och bli mer lättillgänglig och förhoppningsvis ge mer ljud i radion. Anton Karis knackade på hos Kenneth Gellzén som har att ta vara på ljud- och effektsamlingarna.

Om att ha ADHD
I en artikel i Svenska Dagbladet kunde man häromdagen läsa en artikel om socialdemokraten Anna Kettner berätta om sin ADHD, varför är det så få personer med en känd meritförteckning som berättar om sin ADHD?

Programledare: Monica Saarinen och Maria Persson LöfgrenProducenter: Maria Meschke och Towe Cho Matre
maria.meschke@sr.se towe.matre@sr.se


 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista