Dragspelare, musikanter och svenska amatörfilmer

24 min

Vetenskapsradion Forum, P1 måndag 25 februari kl 13.20, tisdag 26 februari kl 19.03 och söndag 2 mars kl 19.35

I år fyller Svenska Dragspelares Riksförbund 40 år, och dragspelet har gått från att ha varit ett av våra populäraste och folkkäraste instrument till att ett tag ses som ett utrotningshotat fenomen.

Vi hör musiketnologen Stefan Bohman som länge har intresserat sig för instrumentet som så många så länge har haft så mycket åsikter om.

När man tänker på dragspel så ligger begreppet musikant nära till hands, men vad är det egentligen för skillnad mellan en musiker och en musikant? Musikvetaren Patrik Sandgren från Lunds universitet reder ut begreppen.

Dessutom handlar det om filmer från Civilförsvaret, hembygdsfilmer och semesterresor filmade med super 8 kamera. Det är exempel på filmer som beskrivs och analyseras i den nya boken ”Välfärdsbilder - Svensk film utanför biograferna”. Den här typen av film kan nämligen säga mycket om hur dagens Sverige har växt fram och hur samhället sett ut och formats. Erik Hedling är professor i litteraturkunskap med inriktning på film och medier vid Lunds universitet och en av redaktörerna för boken, och han förklarar vad de menar med film utanför biograferna.

Programledare är Urban Björstadius.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista