"Liza Marklund förstörde mitt liv" och om recensenterna som vänder

35 min

Medierna - Lördag 23 februari 11.03

Hon anklagar: Liza Marklund förstörde mitt liv

På måndag kommer Elisabeth Hermon ut med boken Vingklippt - den sanna historien om stiftelsen Paradiset. Där berättar hon historien om hur hennes liv slogs i spillror av en artikelserie i Expressen, skriven av den i dag välkända journalisten Liza Marklund. Elisabeth Hermon är kvinnan som drev stiftelsen Trossen - en stiftelse som av Marklund anklagats för att vara bluff och lurendrejeri.

Det var för 16 år sedan - men Liza Marklund har fortsatt använda historien i böcker som Asyl och Paradiset och hon fortsätter, bland annat i veckans Medierna, att hävda att hennes anklagelser från artiklarna är sanna.

Elisabeth Hermon säger att så gott som inget i Expressens artiklar stämde. Och den omfattande utredning som polis och åklagare satte igång i samband med att artiklarna publicerades lades ner - utredningen ger ”inte belägg för att Elisabeth Lönnberg-Hermon förfarit bedrägligt med sin verksamhet i stiftelsen Trossen”, skriver chefsåklagare Claes Edlund. Skattemyndigheterna kontrollerade dessutom räkenskaperna i stiftelsen och konstaterade att den var välskött.

Medierna har tittat närmare på fallet och berättar Elisabeth Hermons historia - och Liza Marklund ger sin syn på saken.

Ny trend med pudlande kritiker

Det verkar vara den nya trenden: kritikerna krälar i stoftet som pudlar och tar tillbaka sina recensioner. Mest uppmärksamhet har förstås DN:s Fredrik Strage fått, för tilltaget att ge pengarna tillbaka till de biobesökare som lockats till storfilmen Arn av hans

hyfsat uppskattande recension. Men på senare tid har Medierna hittat en rad andra exempel på detta, senast reviderade Ulrika Kärnborg sin kritiska recension i DN av Maja Lundgrens kontroversiella Myggor och tigrar. Mediernas Tove Leffler spårar en större förskjutning bakom denna trend: det är recensenternas allmakt som brutits av mångfalden av omdömen på bloggar, e-postlistor och fansajter.

Som en bonus kan du lyssna på hur DNs kritiker Fredrik Strage berättar om en otippad reaktion på hans beslut att ge pengarna tillbaka till dem som gått och sett och filmen Arn och ogillat den, efter att han satt trea i stället för tvåa i betyg.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista