Bristfälligt i lokala medier om de extrema partierna

20 min

Hur bevakar massmedierna extrema politiska partier? Hur fungerar mediebevakningen till exempel i Södertälje, där nationaldemokraterna har två mandat i fullmäktige för andra perioden i följd?P1:s dokumentärredaktion har gjort två program. Men de lokala medierna verkar däremot mer eller mindre strunta i nationaldemokraternas främsta politiska spelplats i Sverige.

 

Hör Tomas Karlsson - politisk redaktör på Länstidningen i Södertälje, fram till i höstas dessutom nyhetschef - diskutera saken med Christoph Andersson som gjort de två P1-dokumentärerna.

Fullmäktiges ordförande i Södertälje, Karin Östlund, tycker att de lokala mediernas insats är bristfällig. Hennes kritik drabbar också Radio Stockholm och SVT:s och TV4:s lokala kanaler.

 

För stor plats?

Fast kanske är det tvärtom så att Christoph Andersson ger nationaldemokraterna oförtjänt stor plats i förhållande till de andra poltitiska partierna? Pensionärspartiet har till exempel också två mandat i Södertälje.

Och samtidigt har de båda politiska blocken kommit överens om att gå igenom alla frågor i förväg och kompromissa sig fram för att undvika att ge nationaldemokraterna möjlighet att utnyttja sin vågmästarroll. Dock har nationaldemokraterna ändå fått den rollen vid minst ett tillfälle.

 

 

Kulturledande uppstickare?

Allt fler hävdar att Sveriges Television satsar allt mer på breda program och mindre på smalare kultur.

Är det därför Axess tv och i viss mån också TV 8 alltmer vänder sig till en kulturintresserad publik - delvis med hjälp av några stora dagstidningarnas kulturredaktioner?

Viktigare än tv

Johannes Ekman har träffat Kurt Almqvist, vd för den stiftelse som driver Axess tv.

-Vi struntar i den yngre publiken. Den har viktigare saker för sig än att titta på tv, förklarar Kurt Almqvist.

 

Veckans beröm

Veckans beröm delas ut av två av varandra oberoende personer, närmare bestämt av Vera Nilsson och Ann Rosenqvist Atterbom.

Båda berömmer frilansjournalisten Mona Nilsson för hennes artiklar om riskerna med strålning i det så kallade trådlösa samhället. Nu senast en debattartikel i Aftonbladet i förra veckan.

-Artikeln tar upp frågor som hittills sopats under mattan och förtigits, skriver Ann Rosenqvist Atterbom.

-Det verkar som om massmedierna är rädda för att rapportera om riskerna, men Mona räds inte. Och hon har ett språk om krångliga saker som vi dödliga förstår, slutar Ann Rosenqvist Atterbom.

Ungefär samma sak skriver Vera Nilsson.

Vi kan lägga till att för ett par år sedan skrev Mona Nilsson debattboken ”Spelet om 3G”. 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".