Dubbelfel på DN och sluten öppenhet på SVT

35 min

Medierna - P1 lördag 9 februari 11.03

Dagens Nyheter backar - två gånger på en vecka

I den gångna veckan har Dagens Nyheter två gånger tvingats ta tillbaka uppgifter som publicerats på tidningens förstasida. Det gäller dels ett avslöjande om en välgörenhetsstiftelse där det blev fel på förstasidan, dels en egen opinionsundersökning om kärnkraften som tidningen presenterade felaktigt. Medierna har talat med tidningens läsarombudsman Lilian Öhrström som internt tagit tuffa diskussioner om rättelser och policy.

Stängt på världens öppnaste Aktuellt
SvT:s nyhetsprogram Aktuellt beskriver sin nya webb-TV med interna diskussioner och beslut som en satsning på att bli världens öppnaste nyhetsredaktion. Mediernas Martin Wicklin åkte dit för att hänga öppenhetsreportern Jon Nilsson i hälarna en dag. Men öppenheten visade sig ha gränser...

Mindpark ska skaka liv i tynande tidningar

De stora svenska landsortstidningarna finns bland världens mest lönsamma medieföretag. Men samtidigt talar det mesta mot papperstidningarna, som är dessa företags ryggrad. De sålda upplagorna sjunker sedan länge, antalet läsare sjunker sedan en tid, annonsmiljarderna flyr till nätet. Ställd inför detta har fem sydsvenska mediehus grundat utvecklingsbolaget Mindpark, lett av Internetprofilen Joakim Jardenberg.

Medierna har hälsat på - och fått höra att nätet egentligen är en chans att växa, inte ett hot mot överlevnaden.

Annonsfri public service - hot eller möjlighet i Frankrike?

Nyligen tillkännagav Frankrikes president Nicolas Sarkozy en reform: landets tv- och radiokanaler i allmänhetens tjänst - public service-kanalerna - skulle göras reklamfria. Han beskrev det som ett sätt att stärka public service, men nu börjar kritiken komma. Fackförbund anser att förändringen hotar hela public service eftersom man inte tror på att reklamintäkterna kommer att ersättas med nya, statliga pengar. I fransk tradition utlyses strejk - på onsdag 13 februari blir det svart i rutan i protest mot förslaget, rapporterar Mediernas Johan Tollgerdt från Paris.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".